Ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Οι απώλειες του πολέμου
Defence Redefined
Published on 24/02/2023 at 11:52

Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι πολεμικές επιχειρήσεις ακόμα συνεχίζονται. Μετά από ένα έτος πολεμικών επιχειρήσεων, τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν τους εκτιμώμενους αριθμούς αναφορικά με τις απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 8000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 13300 έχουν τραυματιστεί. Επίσης, λόγω των διαφόρων προβλημάτων όπως αδυναμία πρόσβασης σε ηλεκτρισμό και νερό, γύρω στα 18 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια και 14 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. 

Το 61,1% των αμάχων που έχουν σκοτωθεί είναι άνδρες, ενώ 487 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 954 έχουν τραυματιστεί. Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν πως έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 100 περιπτώσεις άσκησης σεξουαλικής βίας.

Σε ότι αφορά τις στρατιωτικές απώλειες, τα στοιχεία παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση μεταξύ τους αναλόγως με την πηγή. Συγκρίνοντας τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι δημοσιογραφικές πηγές όπως τα δημοσιεύουν οι αντιμαχόμενες πλευρές, μπορούμε να εκτιμήσουμε πως η Ουκρανία έχει χάσει περίπου 100.000 στρατιώτες και η Ρωσία γύρω στις 175.000. Ο συνολικός αριθμός των στρατιωτικών απωλειών και των δύο πλευρών φτάνει δηλαδή ίσως και τις 300,000.

Σε ότι αφορά την μέχρι στιγμής διαμόρφωση του χάρτη, παρόλο που οι μάχες συνεχίζονται, οι τελευταίες εξελίξεις παρουσιάζουν την Ρωσία να έχει κρατήσει την Κριμαία ενώ ελέγχει όχι πλήρως τις Ανατολικές επαρχίας του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, του ΣεβεροΝτονέτσκ, της Μαριούπολης και της Μελιτόπολης με την μάχη του Σολεντάρ να έχει δώσει στη ρωσική πλευρά μια νίκη μετά από αρκετό καιρό.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Ανταλλάσσουν Ορθόδοξους ιερείς για αιχμαλώτους πολέμου

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This