ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες στρατιώτες καθ’ οδόν προς Μάλι ( ; )
Defence Redefined
Published on 05/11/2021 at 10:15

Σύμφωνα με τον ιστοσελίδα Itamilradar, ένα αεροσκάφος τακτικών μεταφορών “Lockheed C-130H” (747) της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (HAF) αναχώρησε χθες από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας με πτήση πάνω από τη νότια Τυνησία πιθανώς με κατεύθυνση το Μάλι.

Η ελληνική αποστολή στο Μάλι θα περιλαμβάνει προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων που θα προστεθούν στην στις δυνάμεις της ευρωπαϊκής στρατιωτικής ομάδας “Task Force TAKUBA”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική μονάδα που αναμένεται να σταλεί θα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα ως μέρος της Force Protection, της φρουράς στρατιωτικών δυνάμεων προστασίας δηλαδή, και δεν αναμένεται να εμπλακεί σε μάχες ή άλλου είδους επικίνδυνες επιχειρήσεις. Θα έχει πρωτίστως ρόλο βοηθητικό, ενώ θα σταλούν όπως όλα δείχνουν και τεθωρακισμένα οχήματα.

Η στρατιωτική συμφωνία αμοιβαίας στρατιωτικής υποστήριξης που σύναψαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν, ενδεχομένως να ενεργοποιήθηκε πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένουν πολλοί.

Μέσω του άρθρου 2, η Γαλλία είχε την πρόθεση να ζητήσει από τη χώρα μας να στείλει στρατιώτες στο Μάλι της Αφρικής για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που δρουν στην περιοχή.

Το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας αναφέρει τα εξής:

“Τα Μέρη (σ.σ. Ελληνική και Γαλλική Δημοκρατία) παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών”.

Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ΓΕΕΘΑ.

Διαβάστε επίσης: Ελληνο-γαλλική συμμαχία | Ανακοινώθηκαν τρεις Belh@ara και αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This