Έκτακτο Διάγγελμα Μπάιντεν | Επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία – Στόχος η οικονομία, ο στρατός και η τεχνολογία
Defence Redefined
Published on 24/02/2022 at 22:22

Σε έκτακτο διάγγελμα προχώρησε απόψε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μετά την έναρξη της Ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ προχωρούν σε επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους. Στις κυρώσεις όπως δήλωσε, συμφωνούν και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Όπως δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, οι κυρώσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να προκαλέσουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην Ρωσία και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της. Αναφέρθηκε επίσης και στο ότι το ρούβλι σήμερα έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα που έφτασε ποτέ. 

Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται ο περιορισμός της δυνατότητας της Ρωσίας να προχωρεί σε συναλλαγές και οικονομικές δραστηριότητες σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γιεν. Περιορισμοί επίσης θα υπάρχουν και στις εξαγωγές προς την Ρωσία ενώ περιλαμβάνουν και Ρωσικές τράπεζες που επηρεάζουν το ένα τρίτο του συνόλου του τραπεζικού τομέα της χώρας. Όπως και στο προηγούμενο διάγγελμα, ανέφερε πως οι κυρώσεις θα πλήξουν και Ρώσους επιχειρηματίες και την δυνατότητα δανεισμού της χώρας από την Δύση. Επιπλέον, ενισχύεται η παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στην Γερμανία.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Αποτίμηση πρώτης μέρας των πολεμικών επιχειρήσεων

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο οι κυρώσεις θα προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην Ρωσία και θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τόσο την οικονομία της χώρας αλλά και τις δυνατότητες στρατιωτικής ενίσχυσης και τεχνολογικής ανάπτυξης της. 

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, δήλωσε πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για μείωση του ενεργειακού αντικτύπου διεθνώς ενώ υπάρχει συνεννόηση με τις Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες ώστε να μην υπάρξει αύξηση τιμών.

Αναμένεται το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για το πακέτο των κυρώσεων ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρο το περιεχόμενο και το αντίκτυπο τους. 

Τόνισε επίσης ο Τζο Μπάιντεν πως τα Αμερικανικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν με τις Ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά θα υπερασπιστούν τους ΝΑΤΟϊκούς τους συμμάχους. Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. 

Κατά την διάρκεια του διαγγέλματος του, τόνισε πως είναι μία επικίνδυνη στιγμή για όλη την Ευρώπη και την ελευθερία διεθνώς. Κατηγόρησε τον Ρώσο Πρόεδρο πως ο ίδιος απέρριψε την λύση μέσω του διαλόγου και υπενθύμισε πως η Αμερικανική κυβέρνηση προειδοποιεί εδώ και εβδομάδες για την εξέλιξη που έλαβε σήμερα χώρα. Αναφέρθηκε επίσης στις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και δήλωσε πως στις ΗΠΑ έχει γίνει σοβαρή προεργασία σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μην επηρεαστεί από τυχόν Ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις.

Αυτή την φορά, σε αντίθεση με το προηγούμενο διάγγελμα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχτηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το γιατί δεν έχει αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα “SWIFT” και το αν αυτό οφείλεται σε αντίθεση συμμάχων των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε πως οι κυρώσεις που εξαγγέλθηκαν έχουν σοβαρότερο αντίκτυπο από τον αποκλεισμό της Ρωσία από το “SWIFT” και παρόλο που είναι επιλογή δεν έχει επιλεχθεί τώρα. Επιπλέον, απάντησε θετικά σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Πούτιν θα προχωρήσει και πέραν της Ουκρανίας και σε αυτό ανέφερε αποσκοπούν οι κυρώσεις ενώ ανέφερε πως οι κυρώσεις θα είναι εξίσου καταστροφικές με “τα Ρωσικά τανκς και σφαίρες” στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ | “Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν και την Κύπρο” – Ανακοίνωση για τους Κυπρίους που βρίσκονται στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This