ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Έβρος | Στην τελική ευθεία ο φράχτης – Το σύστημα Roborter
Defence Redefined
Published on 20/08/2021 at 12:33

Μονάδες και φυλάκια στη ζώνη ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού επισκέφθηκαν σήμερα οι υπουργοί Εθνικής ‘Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης., συνοδευόμενοι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Επισκέφθηκαν στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ (12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού).

Ένα χρόνο μετά την Τουρκική εργαλειοποιημένη μαζική διοχέτευση μεταναστών στην Ελλάδα στα σύνορα του Έβρου, όπου η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή προστατευτικού φράχτη, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Το έργο στην περιοχή των Φερών αποτελείται από ένα ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα χάλυβα ύψους 5 μέτρων και μήκους 27 χλμ. Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο επέκταση του μεταλλικού φράχτη και την κατασκευή νέων τμημάτων του, με Ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια, μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, αλλά και στην περιοχή του Τριγώνου Ορεστιάδας (Δίλοφος, Μαράσια, Ορμένιο).

Στα έργα που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος των συνόρων για αναβάθμιση του επιπέδου ασφάλειας περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων κατά μήκος του ποταμού. Αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο τεχνολογικός εξοπλισμός που θα περιλαμβάνει drones, θερμικές κάμερες και το σύστημα ανίχνευσης και επιτήρησης συνόρων Roborder.

Το Roborter συλλέγει ετερογενή δεδομένα από διάφορες πηγές όπως θερμικές κάμερες, εναέρια, χερσαία και αμφίβια μέσα επιτήρησης, αισθητήρες και ρομπότ ώστε να παράσχει στις αρχές επιτήρησης μια σαφή εικόνα της κατάστασης και της ασφάλειας των συνόρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων αλλά και για ανίχνευση περιβαλλοντικής ρύπανσης. 

Αναφορικά με την Ελλάδα, πέρα από την χρήση του στον Έβρο, δοκιμάζεται ήδη στην φύλαξη θαλασσίων συνόρων στο σύμπλεγμα Κώς – Κάρπαθος, όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί τρεις δοκιμές του συστήματος. 

Φωτογραφία τίτλου: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Έβρος | Σε κατάσταση ετοιμότητας τα Σώματα Ασφαλείας – Εργασίες ανάπλασης του φράχτη

 

 

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This