ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Άσκηση “NEMEΣΙΣ 2021” | Η διαλειτουργικότητα στα καλύτερα της – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Defence Redefined
Published on 03/11/2021 at 13:15

Έναρξη σήμερα 03 Νοεμβρίου για την πολυεθνική άσκηση “NEMEΣΙΣ 2021”, με τη συμμετοχή οκτώ χωρών και συνεργασία του συνόλου των κρατικών υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) αναφέρεται ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί εντός των θαλασσοτεμαχίων 1, 2, 8 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Στην άσκηση, που διεξάγεται για 8η συνεχή χρονιά, θα συμμετέχουν οκτώ συνολικά χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, ΗΠΑ,  Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία.

Μήνυμα για τη σημερινή άσκηση έστειλε μέσω twitter η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου αναφέροντας μεταξύ άλλων τον σημαντικό ρόλο της ασφάλειας στην υλοποίηση στην υλοποίηση του γεωτρητικού προγράμματος σε Κυπριακή ΑΟΖ. 

Ιδιαίτερη σημασία είχε και ο χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας, κ. Χαράλαμπου Πετρίδη, από την πολυεθνική άσκηση NEMESIS 2021, όπου ο κ. Υπουργός μίλησε για το διττό στόχο της άσκησης: τον επιχειρησιακό και τον πολιτικό. 

Σχετικά με τον πρώτο, ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για συνεχή αναβάθμιση των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, έρευνα και διάσωση, και ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, εντός της Αποκλειστικής Οικονομική Ζώνη.

Διαβάστε επίσης: Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης | Θεμελιώδεις ορισμοί για το Δίκαιο της Θάλασσας

Εκτός από την επιχειρησιακή αξία της άσκησης, αξιοσημείωτος είναι και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπει η άσκηση. Όπως δήλωσε ο ίδιος, πυξίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), καθώς και το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη Διεθνή κοινότητα και την περιοχή.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί η εκμετάλλευση των

υδρογονάνθρακες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου. Η αξιοποίηση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν έρχεται μόνο με οφέλη αλλά και με ευθύνες, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να τις τηρεί, διαβεβαίωσε ο ίδιος. 

Διαβάστε επίσης: ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2021 | Σενάρια φυσικών καταστροφών και συντονισμός υπηρεσιών

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This