ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Άντης Λοΐζου | Η Εθνική Φρουρά εκτός αποστολής

*Άντης Λοΐζου

Published on 15/11/2020 at 12:02

Σε πολλά άρθρα διαφόρων που ανησυχούν για την ασφάλεια της Πατρίδας έχει αναφερθεί ότι η Εθνική Φρουρά (Ε.Φ) πάσχει σε πολλά, πλην όμως στα περισσότερα υπάρχουν υπεύθυνοι οι οποίοι βρίσκονται πολύ ψηλά. Αυτοί βρίσκονται στην πολιτική ηγεσία αλλά και στις ανώτατες βαθμίδες της Ε.Φ και φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Όπως αδιαμφισβήτητα όλοι παραδέχονται η Κύπρος έχει δεχθεί εισβολή από την Τουρκία η οποία κατέχει το 37 % νησιού, διεξήγαγε σωρεία εγκλημάτων, απειλεί με εποικισμό της Αμμοχώστου, παραβιάζει συνεχώς το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης, διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, και άλλα. Επίσης οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής (ΤΔΚ), είναι στο 110 % της επάνδρωσης τους και είναι διατεταγμένες επιθετικά έναντι μιας Ε.Φ με πολύ μειωμένη επάνδρωση.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έγιναν διάφορες απαράδεκτες αντι-στρατιωτικές ενέργειες (διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης σε σκοπούς άσχετους με την άμυνα και για το θέμα αυτό εντύπωση προκαλεί η εκκωφαντική σιωπή σχεδόν όλων των κομμάτων, κατάργηση Μονάδων και Σχηματισμών, κατάργηση φυλακίων επί της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός (ΓΚΠ), μείωση της χρονικής διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, διάθεση έμπειρου και εκπαιδευμένου στρατιωτικά μόνιμου προσωπικού της Ε.Φ για εκτέλεση άσχετων αστυνομικών καθηκόντων και άλλα) εις βάρος του αξιόμαχου της Ε.Φ που έγιναν στο παρελθόν και για τις οποίες δεν έγιναν διορθωτικές ενέργειες. 

Διαβάστε επίσης: Η απειλή των τουρκικών UAVs και η περίπτωση της Κύπρου | Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στην DEFENCE ReDEFiNED

Σκοπός του άρθρου είναι η στηλίτευση της Κυβέρνησης να διαθέτει προσωπικό της Ε.Φ για ενίσχυση των αστυνομικών ελέγχων (όπως ανέφερε και η συμπαθής υπουργός δικαιοσύνης «για συμμετοχή σε στατικά και εποχούμενα περίπολα») για την τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του Κορωνοϊού. Η εν λόγω ενέργεια κρίνεται απαράδεκτη και επιζήμια γιατί στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι όπως στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν κατέχεται τμήμα τους αλλά ούτε απειλούνται παρά μόνον από τους φανατικούς μουσουλμάνους τρομοκράτες που κατευθύνει κατά κύριο λόγο η Τουρκία.

Η Κυβέρνηση ενώ επέδειξε υπέρμετρο ζήλο για μπλόκα προς και από τις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, δεν επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για μπλόκα κατά των λαθρομεταναστών ιδιαίτερα στη περιοχή Τηλλυρίας όπου την παρελθούσα εβδομάδα μόνο, είχαμε σε δύο περιπτώσεις έλευση λαθρομεταναστών. 

Διαβάστε επίσης: Νέα άφιξη μεταναστών μεταξύ των χωριών Πωμού – Παχύαμμου

Είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να μην αντιλαμβάνεται την στρατιωτική κατάσταση στο νησί, ούτε την απειλή αλλά ούτε και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής τους τα άξια συγχαρητηρίων στελέχη της Ε.Φ και πολύ περισσότερο αυτά που υπηρετούν στην ΓΚΠ και που θυσιάζουν πολύ από τον προσωπικό τους χρόνο εις βάρος των οικογενειών τους για να καλύψουν αδυναμίες που δημιούργησε διαχρονικά η αδιαφορία των πολιτικών Κυβερνήσεων. 

Επίσης ο υπουργός της άμυνας ο οποίος το τέλος Αυγούστου ανακοίνωσε περιχαρής ότι φέτος η «φυγοστρατία» στην Ε.Φ ήταν στα πιο χαμηλά επίπεδα, ας μας πει σήμερα πόσοι οπλίτες από τον Αύγουστο και μετά πήραν απαλλαγή ή πέρασαν στην κατηγορία Ι4 και δεν εκτελούν ένοπλη υπηρεσία.

Ας μην διαφεύγει κανενός το πρόβλημα της άφιξης των βάσει σχεδίου της Τουρκίας λαθρομεταναστών από τα κατεχόμενα δια μέσου της Νεκρής Ζώνης και δια θαλάσσης σε ακτές της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβαρύνοντας έτσι την ήδη βεβαρημένη «μειονότητα» των λαθρομεταναστών και φυσικά τον ισχνό προϋπολογισμό της ΚΔ. Αλήθεια γιατί οι εν λόγω λαθρομετανάστες δεν εμποδίζονται από του να μπουν στις ελεύθερες περιοχές και να μείνουν στα κατεχόμενα, όπως τηρουμένων των αναλογιών γίνεται στα Ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου; 

Διαβάστε επίσης: Σπουδαίο έργο που θα “θωρακισει” την Ελλάδα – Αναλυτικά το σχέδιο του τεράστιου φράχτη στον Έβρο – Φωτογραφίες

Καλό είναι για να γίνει κατανοητότερη η στρατιωτική κατάσταση και προπάντων η απειλή για την Πατρίδα μας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να βάλει σε ένα λεωφορείο το Υπουργικό Συμβούλιο, το Εθνικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και να τους πάρει μια εκδρομή κατά μήκος της ΓΚΠ με σταθμούς σε κάποια φυλάκια για ενημέρωση.

Τέλος οι επιλογές των Υπουργών της Άμυνας που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύουν το ενδιαφέρον του για αναβάθμιση της άμυνας. Σίγουρα στους κόλπους του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) υπάρχουν αρκετοί έμπειροι που θα μπορούσαν ίσως να περιέσωζαν κάτι από την Ε.Φ και θα την κρατούσαν εντός της αποστολής της.

*Συνταγματάρχης Ε.Α

Διαβάστε επίσης: 

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This