ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαράλαμπος Πετρίδης | Ομιλία ΥΠΑΜ στο Εργαστήρι Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Άμυνας
Defence Redefined
Published on 22/09/2021 at 16:45
Σε ομιλία που έκανε ο ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης ανέφερε πως το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, οι οποίες πηγάζουν από τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και ανταγωνισμούς, αλλά και από τη διαχρονική απειλή του τουρκικού επεκτατισμού. Για το σκοπό αυτό υποστηρίζει πως η αμυντική πολιτική του ΥΠΑΜ στοχεύει, ανάμεσα στα άλλα, στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με χώρες που μοιράζονται μαζί τους τις ίδιες γεωπολιτικές ανησυχίες.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως συνεργάζονται με τους εταίρους τους στην ΕΕ, οι οποίοι στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών μελών στον τομέα της άμυνας και στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του μάλιστα, η οικονομική κρίση που βίωσε η πατρίδα αλλά και η πανδημία έχουν διαμορφώσει πρωτόγνωρες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα τόνισε πως απαιτείται να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και να στηριχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Αναφορικά με το Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε πως το τελευταίο διάστημα, έχει αναλάβει να υλοποιήσει, τη δική του «καινοτομία», εφαρμόζοντας συγκεκριμένη στρατηγική που εξυπηρετεί την ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας του κυπριακού λαού. Οι καινοτιμίες επίσης, ανέφερε πως αποσκοπούν στη διασύνδεση της προσπάθειας ενίσχυσης των αμυντικών τους δυνατοτήτων με την έρευνα και την πραγματική οικονομία καθώς επίσης και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και του Υπουργείου. Η πτυχή αυτή της πολιτικής του Υπουργείου τόνισε πως υλοποιείται στη βάση 2 πυλώνων: Ο 1ος αφορά στη χρηματοδότηση έρευνας και καινοτομίας με τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου , ενώ ο 2ος αφορά στην υποβοήθηση των κυπριακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και άντληση κονδυλίων.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει πως έχουν υπογραφεί τον περασμένο Ιούνιο συμφωνίες με Κυπριακά Ερευνητικά Κέντρα και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση των 2 πρώτων έργων Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, της γνωστής Δράσης «ΑΘΗΝΑ – 2019». Συγχρόνως υπενθυμίζει πως  το Υπουργείο θα καταβάλει συνολική χρηματοδότηση 900 χιλιάδων ευρώ.

Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 10 προτάσεις με κυπριακή συμμετοχή, πέτυχαν συγχρηματοδότηση από το Ταμείο η οποία υπολογίζεται στις 400 χιλ ευρώ περίπου με πολλαπλάσια έσοδα για τις εταιρείες και την Κυπριακή οικονομία περί τα 4.5 εκατομμύρια. 

Ως εκ τούτου, η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας για ανάπτυξη των δυνατοτήτων σε τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use) και για την αναβάθμιση και διαβάθμιση εργαστηρίων των Ερευνητικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων επισήμανε πως αντλεί χρηματοδότηση (3εκ ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιπλέον υποστήριξε πως η προσπάθεια αυτή θα οδηγήσει σε ενίσχυση των δυνατοτήτων του κυπριακού οικοσυστήματος να δώσει λύσεις σε θέματα αμυντικών δυνατοτήτων εκ των έσω, θα καταστήσει τα ερευνητικά ιδρύματα και επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικά, θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και θα διευρύνει τα μελλοντικά πεδία συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των επιχειρήσεων.

Καταληκτικά, πρόσθεσε πως η επιτυχία της πολιτικής του ΥΠΑΜ δε θα ήταν δυνατή χωρίς την ικανότητα που έχουν επιδείξει η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Στο κυπριακό περίπτερο ο Πετρίδης – Ενημερώθηκε για τις σύγχρονες τεχνολογίες και τάσεις – Φωτογραφίες

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This