ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργός Άμυνας | Συμμετοχή σε συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΑΜ στις Βρυξέλλες
Defence Redefined
Published on 22/10/2021 at 14:45

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ), o Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συμμετείχε στις 21/10 στη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ με θέμα τη “Στρατηγική Πυξίδα”. Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό τoσυντονισμό του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borell, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την τελική σύνταξη της Στρατηγικής Πυξίδας που θα αποτελεί το στρατηγικό κείμενο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης που αναμένεται να καθοδηγήσει την πολιτική της ΕΕ για την Άμυνα και Ασφάλεια τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι Υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προοπτική δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης αντιμετώπισης κρίσεων, την ανάπτυξη μιας συλλογικής εργαλειοθήκης για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, τις δυναμικές που παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης στρατηγικών δυνατοτήτων καθώς και σε σχέση με την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Άμυνας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη της ικανότητας της ΕΕ για αυτόνομη ανταπόκριση σε κρίσεις που απειλούν την ασφάλειά της, έφερε ως παράδειγμα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο με τις συνεχείς παραβιάσεις στην ΑΟΖ, στον εθνικό εναέριο χώρο και τις παραβιάσεις των σχετικών ψηφισμάτων του ΣΑ/ΟΗΕ στα Βαρώσια, ενώ συνεχίζει να κατέχει για 47 χρόνια μεγάλο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη καθορισμού ενός λειτουργικού πλαισίου που θα ενθαρρύνει την απόκτηση αποτελεσματικών στρατιωτικών ικανοτήτων. Ο κάθε στρατηγικός σχεδιασμός, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι και να γίνεται στοχεύοντας στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής  στρατηγικής αυτονομίας. 

Όσον αφορά στη συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι αυτή πρέπει να εδράζεται στις συμφωνημένες αρχές και να λειτουργεί προς όφελος και των δύο οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό στρατηγικό τους όραμα.

Πηγή: Υπουργείο Άμυνας

Διαβάστε επίσης: Δηλώσεις Υπουργού Άμυνας και εκτελεστικού διευθυντή EDA

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This