Υπουργείο Άμυνας | Συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων σε 7 προτάσεις του EDF 2021
Defence Redefined
Published on 13/08/2022 at 09:47

Σημαντική επιτυχία για την εγχώρια έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας αποτελεί η συμμετοχή κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων σε 7 προτάσεις έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Defence Fund – EDF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2021. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, τα έργα που πέτυχαν τη χρηματοδότηση τους είναι:

  • MarsEUs: Modular ARchitecture Solution for EU States (Συμμετοχή εταιρειών SIGNAL GENERIX LTD και ADITESS).

Το έργο αφορά στην  ανάπτυξη τεχνολογιών που ενισχύουν τη δυνατότητα αντιαρματικών  συστημάτων για βολή πέραν του οπτικού ορίζοντα.

  • COMMANDS: Convoy Operations with Manned – unManneD Systems (Συμμετοχή εταιρειών ADDITESS, 8BELLS, SIGNALGENERIX και NEDACIANA HOLDINGS).

Ανάπτυξη τεχνολογιών για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, στόλου συνεργαζόμενων ευφυών επανδρωμένων ή μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων μάχης.

  • RF SHIELD: RF Interference Removal for Military Services Based on Spaces Link (Συμμετοχή εταιρείας ECLIPTIC DEFENCE AND SPACE).

Ανάπτυξη τεχνολογιών για την προστασία των Ευρωπαϊκών δορυφορικών επικοινωνιών (COMSATCOM/MILSATCOM) στρατιωτικής χρήσης, από εκούσιες ή ακούσιες παρεμβολές.

  • ALADAN: Ai-based LAnguage technology development framework for Defence ApplicatioNs (Συμμετοχή εταιρείας IANUS CONSULTING).

Σχεδίαση και ανάπτυξη συστήματος αυτόματης μετάφρασης, ομιλίας και κειμένου, βασιζόμενο σε Τεχνητή νοημοσύνη  για αμυντικές εφαρμογές.

Διαβάστε επίσης: EDF | Στην 5η θέση η Ελλάδα στη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

  • ACTING: Advanced European platform and network of Cybersecurity training and exercises centers (Συμμετοχή Κέντρου Αριστείας ΚΟΙΟΣ και εταιρειών 8BELLS και SIDROCO).

Ανάπτυξη Ευρωπαϊκής πλατφόρμας εκπαίδευσης και ασκήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ενσωματώνοντας  εξελιγμένες μεθόδους και τεχνικές προσομοίωσης με σκοπό την ενίσχυση της ενημέρωσης και αξιολόγησης του προσωπικού κυβερνοασφάλειας.   

  • AInception: AI Framework for Improving Cyber Defence Operations (Συμμετοχή των εταιρειών 8BELLS και UBITECH).

Ανάπτυξη εργαλείων καθώς και τεχνικών  τα οποία  βασίζονται σε Τεχνητή Νοημοσύνη για σκοπούς ανίχνευσης, παρακολούθησης και αντιμετώπισης  κυβερνοεπιθέσεων για προστασία στρατιωτικών συστημάτων.

  • iFurther: High Frequency Over the Horizon Sensors’ Cognitive Network (Συμμετοχή εταιρείας SIGNALGENERIX).

Ανάπτυξη τεχνολογιών δικτυωμένων έξυπνων ραντάρ πέραν του ορίζοντα για αντιμετώπιση εναέριων και θαλάσσιων απειλών σε μεγάλες αποστάσεις με σκοπό την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας

Στο πλαίσιο των προσκλήσεων του EDF2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει συνολικά 1.2 δισεκατομμύρια ευρώ για 61 έργα ως αποτέλεσμα των 23 προσκλήσεων που δημοσιεύθηκαν το 2021.

H επιτυχία των κυπριακών εταιρειών με τη συμμετοχή σε 7 προγράμματα του 2021, αποτελεί συνέχεια των επιτυχημένων προσπαθειών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) 2019 και 2020, όπου επιλέχθηκαν συνολικά 10 προτάσεις με συμμετοχή κυπριακών οντοτήτων.

Διαβάστε επίσης: EDIDP | Μεγάλη Επιτυχία Κυπριακών Εταιρειών με Συμμετοχή σε Πέντε Νέες Προτάσεις

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης συγχαίρει θερμά τις επιχειρήσεις  Ε&Κ και τα Κέντρα Αριστείας για την επιτυχία τους καθώς επίσης όσους συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας.

Εδώ δημοσιεύονται αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης: European Researchers Night 2021 | ISOLA, ReSTART και πολλά άλλα στο περίπτερο του Υπουργείου Άμυνας – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This