ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

Υποναύαρχος ε.α Κώστας Φυτιρής | Το μέτωπο Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο
Defence Redefined
Published on 03/09/2020 at 18:00

Σε δηλώσεις στην ιστοσελίδα μας, ο Υποναύαρχος ε.α, Κώστας Φυτίρης, σχολίασε τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, την Κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική παραβατικότητα. 

Ερωτηθείς τι μπορεί να πράξει η Κύπρος πέραν των διπλωματικών ενεργειών ανέφερε ότι: “Η Κύπρος δυστυχώς, δεν έχει την στρατιωτική ισχύ που έχει η Ελλάδα για να αντιδράσει και να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στέλνοντας παράλληλα τα μηνύματα προς την Τουρκία ότι είμαι εδώ και δεν δέχομαι την αμφισβήτηση”. 

“Σε αυτό το επίπεδο είμαστε τώρα, γι αυτό επιμένω ότι το μέτωπο Θράκη-Αιγαίο Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο, διαφορετικά η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε μόνη της” δήλωσε ο Υποναύαρχος. 

Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, επεσήμανε ότι “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αν μας επιτεθούν να αντισταθούμε και να πέσουμε μέχρις ενός για την αξιοπρέπεια μας. Διαφορετικά το να υλοποιήσουμε στόχους οικονομικής φύσεως, μόνοι μας απέναντι στην στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας είναι ουτοπία να το συζητάμε. Αν είχαμε τέτοιες δυνατότητες θα είχαμε ήδη επιτεθεί για να τους διώξουμε από την μισή Κύπρο.”  

Διαβάστε επίσης: Αεροναυτική Άσκηση “ΕΥΝΟΜΙΑ” | Οι δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην θάλασσα και στον ουρανό της Ανατολικής Μεσογείου  – Φωτογραφίες & VIDEO

Όσον αφορά για τον βαθμό ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς στις τουρκικές προκλήσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Φυτιρής εξήγησε πως: “Οι συναγερμοί των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι για να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση σε ένα συγκεκριμένο τόπο. Η Εθνική Φρουρά γνωρίζω πως ήταν σε κάποια κατάσταση ετοιμότητας, αλλά όταν κάνεις συναγερμό από την στιγμή που οι κατοχικές δυνάμεις δεν είχαν κάνει συναγερμό, πιθανώς να κλιμακωσεις χωρίς να το θέλεις. Εκεί που προσπαθείς να είσαι προετοιμασμένος, τελικά να κλιμακώσεις την κατάσταση χωρίς να κλιμακώσουν οι άλλοι.” 

Αναλύοντας τις κινήσεις της Άγκυρας, ο κ. Φυτιρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η Τουρκία, δεν έχει την πρόθεση και δεν επιδίωκε την γενική σύρραξη ή την χρήση στρατιωτικής ισχύος δυναμικά. Η Τουρκία ήθελε να εκφοβισει να αμφισβητήσει και στο τέλος να γκριζάρει την περιοχή νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου, όπως έχει κάνει και στα Ίμια.” 

Εξήγησε επιπλέον ότι “η Εθνική Φρουρά σίγουρα θέλει ενίσχυση, όμως σε ένα πλαίσιο ενιαίου αμυντικού συστήματος με την Ελλάδα. Ότι και να κάνουμε μόνοι μας, θα είναι στα πλαίσια της αυτοάμυνας, για να αντέξουμε κάποιες μέρες, μέχρι να επέμβει η διεθνείς κοινότητα. Αλλά αν δεν παρέμβει η Ελλάδα, η διεθνής κοινότητα έχει δύο λόγους να μην παρέμβει.”

Σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος πρέπει να εξοπλιστεί άμεσα, ο Υποναύαρχος ε.α απάντησε: “Να σας πω μόνο την ιδέα. Και η ιδέα είναι η εξής, ότι εγώ έχω κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις, και θέλω η Ελλάδα να με καλύψει και με τις δικές της, να δράσουν δηλαδή και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.”

Εμείς πρέπει να προβληματιστούμε πρώτα, πως θα κρατήσουμε την γραμμή κατάπαυσης του πυρός, και το δεύτερο στάδιο είναι πως θα εξασφαλίσουμε μια ομπρέλα κάτω από την οποία θα δρουν οι ενισχύσεις από την Ελλάδα ή από κάποια άλλη χώρα η οποία πιθανόν, αν και το θεωρώ απομακρυσμένο, να εμπλακεί σε αυτή την διαμάχη.

Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη του Δρ. Daniel Pipes, με αφορμή τις πρόσφατες εντάσεις στα ελληνοτουρκικά

Το θέμα είναι όμως ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια σαν Κυπριακή Δημοκρατία και δεν τα έχουμε εξαντλήσει. Είναι δυστυχώς στην φύση μας να ζητάμε από άλλους να θυσιαστούν για εμάς, ενώ εμείς δεν εξαντλούμε τα περιθώρια και μετά από την εξάντληση των περιθωρίων να ζητήσουμε βοήθεια”. 

Ερωτηθείς για το ποιες ενέργειες πρέπει παρθούν άμεσα από την στρατιωτική ηγεσία, εξέφρασε την άποψη του ότι: “Η αντιαεροπορική άμυνα είναι το βασικότερο στοιχείο. Ο εχθρός είναι ήδη μέσα στην Κύπρο. Χρειαζόμαστε ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα που να μπορεί να επιβιώσει.” 

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, όπως οι ΗΠΑ, άρουν το εμπάργκο μη θανατηφόρων όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Φυτιρής με δημόσια ανάρτηση στα μ.κ.δ, εξέφρασε την άποψη ότι, μπορεί πολιτικά να θεωρηθεί ως θετικό βήμα, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. 

Διαβάστε επίσης: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This