ΥΠΕΞ | “Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν και την Κύπρο” – Ανακοίνωση για τους Κυπρίους που βρίσκονται στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 24/02/2022 at 16:12

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ανακοίνωση του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία καταδικάζει την “στρατιωτική επιδρομή εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και εδαφικά ακέραιης”, ενώ αναφέρει πως η ΕΕ θα απαντήσει όχι στρατιωτικά αλλά με κυρώσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν και την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει πως “οι εξελίξεις είναι λυπηρές και αντίθετες με τη Διεθνή Νομιμότητα. Πρόκειται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Ευρώπης, κάτι το οποίο είχαμε αποφύγει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής, καταδικάζουμε τη στρατιωτική επιδρομή εναντίον μιας χώρας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και εδαφικά ακέραιης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί σε διευθετήσεις για να βρίσκεται στις Βρυξέλλες μέχρι το βράδυ για μια από κοινού και σε πνεύμα ενότητας αντιμετώπιση της εξελιχθείσας κατάστασης. Μέχρι τότε θα υπάρχει και μια ξεκάθαρη εικόνα των προθέσεων της Ρωσίας.

Ασφαλώς η ΕΕ δεν θα απαντήσει στρατιωτικά αλλά με την επιβολή κυρώσεων. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί οι κυρώσεις ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις σε όλα τα Κράτη Μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου. Επαναλαμβάνω ότι οι αποφάσεις θα γίνουν σε πνεύμα ενότητας, η οποία είναι το πιο ισχυρό όπλο το οποίο διαθέτουμε.

Καλούμε έστω και την υστάτη να υπάρξει κατάπαυση του πυρός για την αποφυγή θυμάτων μεταξύ αμάχων και επιστροφή στη διπλωματική οδό.”

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία διέταξε ο Πούτιν

Η ανακοίνωση αναφέρει επιπλέον πως, “όσον αφορά στους Κύπριους που βρίσκονται στην Ουκρανία το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί και βρίσκεται στη διάθεσή των πολιτών για παροχή προξενικής βοήθειας και ενδεχόμενη εφαρμογή σχεδίων εκκένωσης”.

Με επιπρόσθετη ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ της ΚΔ αναφέρει πως καλεί τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία, όπως επικοινωνήσουν, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κίεβο, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της, με σκοπό να γνωστοποιήσουν την παρουσία τους στη χώρα, τις προθέσεις τους και να λάβουν καθοδήγηση. Επιπλέον, καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, μέσω εγγραφής τους στην διαδικτυακή πλατφόρμα Connect2CY.

Πηγή: Υπουργείο Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μπάιντεν | Κυρώσεις σε Ρωσική οικονομία, τέρμα στον Nord Stream 2 και αποστολή επιπλέον στρατευμάτων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This