Υεμένη | Η Σαουδική Αραβία προσκαλεί αξιωματούχους των Χούθι σε συνομιλίες για το τέλος του πολέμου
Andreas Pogiatzi
Published on 15/09/2023 at 11:26

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε μια αντιπροσωπεία του κινήματος των Χούτι να συνεχίσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ανέφεραν την Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. 

Η επίσκεψη είχε στόχο “την επίτευξη μόνιμης και συνολικής εκεχειρίας στην Υεμένη και μια βιώσιμη πολιτική λύση αποδεκτή από όλα τα μέρη της Υεμένης”, ανέφερε το σαουδαραβικό πρακτορείο Τύπου (SPA). Οι συνομιλίες θα βασιστούν σε προηγούμενες προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας και του Ομάν για τον τερματισμό της σύγκρουσης. 

Τον Απρίλιο, αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας με επικεφαλής τον πρεσβευτή της χώρας στην Υεμένη, Μοχάμεντ Αλ Τζάμπερ, επισκέφθηκε τη Σαναά και συναντήθηκε με τον πολιτικό αρχηγό των Χούτι, Μαχντί αλ-Μασάτ. Ήταν η πρώτη δημόσια συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας και των Χούθι από τότε που ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο το 2015. 

Ο αλ-Μασάτ επιβεβαίωσε ότι μια αντιπροσωπεία της ομάδας θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία με μεσολαβητές από το Ομάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Saba της ομάδας. “Η ειρήνη ήταν και εξακολουθεί να είναι η πρώτη μας επιλογή και όλοι πρέπει να εργαστούν για να την επιτύχουμε”, είπε ο αλ-Μασάτ. 

Γίνεται αντιληπτό ότι η Σαουδική Αραβία έχει συνειδητοποιήσει πως η παρατεταμένη στρατιωτική της εκστρατεία δεν θα επιφέρει την ήττα των ανταρτικών δυνάμεων στην Υεμένη. Αυτή η κατανόηση έρχεται καθώς η Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που υποστηρίζει τους Χούθι, αποκατέστησαν διπλωματικούς δεσμούς, πράγμα που οδηγεί σε ένα κύμα προσέγγισης σε όλη την περιοχή. 

Αν και η Σαουδική Αραβία και οι Χούθι δεν κατέληξαν σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες του Απριλίου, μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο πλευρών έλαβε χώρα αμέσως μετά τη συνάντηση, κάτι που δείχνει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες. 

Διαβάστε επίσης: Υεμένη | Το Ομάν σε ρόλο διαμεσολαβητή – Έτοιμοι για διαπραγμάτευση δηλώνουν οι Χούθι

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…

Pin It on Pinterest

Share This