ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΕΘΑ | Αυτές είναι οι συνθήκες του ατυχήματος του F-16
Defence Redefined
Published on 20/11/2021 at 12:15

Συναγερμός σήμανε στην Πολεμική Αεροπορία το μεσημέρι της Πέμπτης, καθώς κατέπεσε F-16 στην Ανδραβίδα κατά τη διάρκεια της προσγείωσης. Ο πιλότος είναι σώος καθώς πρόλαβε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος στο έδαφος και μεταφέρθηκε στο 251 για προληπτικούς λόγους. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ 

“Εγκατάλειψη Αεροσκάφους F-16 Block 52+”

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 15:40, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, ο Ιπτάμενος αεροσκάφους F-16 Block 52+, εγκατέλειψε επιτυχώς στο έδαφος το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο Αεροδρόμιο Ανδραβίδας.

Ο χειριστής του αεροσκάφους μεταφέρεται αρχικά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και εν συνεχεία στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, για προληπτικούς λόγους.

Η τοποθέτηση του ΥΕΘΑ

Το έμψυχο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά μέσα, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος, από το βήμα της Βουλής, στο προχθεσινό ατύχημα κατά την προσγείωση πολεμικού αεροσκάφους στην Ανδραβίδα.

Μιλώντας στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο χειριστής επιχείρησε επανειλημμένως να προσγειωθεί στον διάδρομο της Ανδραβίδας σε συνθήκες πολύ χαμηλής ορατότητας, ενώ ο διάδρομος δεν φαινόταν όλος.

Σημείωσε ότι κατά την τελευταία απόπειρα του, κι ενώ είχε σχεδόν ακουμπήσει, το σκάφος παρουσίασε μια κλίση, με τάση να φύγει εκτός διαδρόμου. Ο πύργος ελέγχου έδωσε εντολή για εγκατάλειψη, και την τρίτη φορά που έδωσε αυτή την εντολή ο πύργος ελέγχου, ο χειριστής έκανε την εγκατάλειψη, ενεργοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμα.

Ευτυχώς, ο χειριστής είναι καλά, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διότι από αυτό το πολύ χαμηλό ύψος, σχεδόν στο ύψος του εδάφους, το να εκτιναχθείς με το κάθισμα εγκυμονεί σοβαρό τραυματισμό ή και χειρότερα, εξήγησε. Επισήμανε επίσης ότι ο χειριστής μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο ΓΝΑ, αλλά είναι σώος και καλά.

“Το έμψυχο δυναμικό της ΠΑ κρίνεται ότι είναι πιο πολύτιμο από τα υλικά από τα μέσα. Επομένως, η απώλεια ενός πιλότου είναι απώλεια αφόρητη, ανυπολόγιστη, κι ευτυχώς χθες αποφεύχθηκε”, κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορίας στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αρχηγών Αεροπορίας στο Ντουμπάι

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This