Τριήμερη κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν
Defence Redefined
Published on 22/04/2023 at 10:27

Ο στρατός του Σουδάν ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι συμφώνησε σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός, αρχής γενομένης από σήμερα, ώστε ο σουδανικός λαός να μπορέσει να γιορτάσει τη μουσουλμανική γιορτή του ‘Ειντ αλ Φιτρ, με την οποία ολοκληρώνεται ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού.

Οι ένοπλες δυνάμεις ελπίζουν ότι οι αντάρτες θα τηρήσουν όλους τους όρους της εκεχειρίας και θα σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες που θα την παρεμπόδιζαν, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο στρατός.

Νωρίτερα σήμερα, η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που μάχεται με τον στρατό εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα, ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνεί να παύσει το πυρ για 72 ώρες.

Υπενθυμίζεται πως Ισπανικά στρατιωτικά αεροσκάφη είναι σε κατάσταση αναμονής και έτοιμα να απομακρύνουν κάπου 60 Ισπανούς πολίτες και περίπου 20 αμάχους από άλλες χώρες από την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, εν μέσω ένοπλης σύγκρουσης εκεί, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουέλ Αλμπάρες.

Οι μάχες που ξέσπασαν πριν από έξι ημέρες στο Σουδάν έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 413 ανθρώπων ενώ άλλοι 3.551 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ξένες χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν πολίτες τους από το Σουδάν.

Ωστόσο στρατιωτικά αεροπλάνα είναι έτοιμα να προχωρήσουν με την απομάκρυνση των πολιτών και θα ενεργήσουν με την πρώτη ευκαιρία, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης: Η ακτινογραφία του Σουδάν | Το Διαίρει και Βασίλευε των Βρετανών και οι εμφύλιοι σπαραγμοί

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This