Τουρκία | Η πρόεδρος ιατρικού συλλόγου συνελήφθη γιατί ζήτησε έρευνα για χρήση χημικών κατά Κούρδων
Defence Redefined
Published on 27/10/2022 at 13:45

Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (TTB) Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί συνελήφθη σήμερα, μία εβδομάδα αφού είχε ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα για ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από τον τουρκικό στρατό στο Ιράκ εναντίον των κούρδων ανταρτών του PKK, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Άγκυρας.

«Η πρόεδρος του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου (…) συνελήφθη στις 26/10/2022, κατηγορούμενη ότι έκανε προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης», ανακοίνωσε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας και ζήτησε την αντικατάσταση της Φιντζαντζί στα καθήκοντά της.

Κατηγορίες για προσφυγή σε χημικά όπλα, που διατυπώθηκαν από φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης και μέλη της τουρκικής αντιπολίτευσης, είχαν εμφανιστεί την περασμένη εβδομάδα και οι κούρδοι μαχητές είχαν διανείμει ένα κατάλογο με 17 ονόματα και φωτογραφίες προσώπων που εμφανίζονταν ως «μάρτυρες» που είχαν σκοτωθεί με τοξικά αέρια στο βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα είχε αμέσως καταγγείλει μια εκστρατεία «παραπληροφόρησης». Η Φιντζαντζί είχε δηλώσει από την πλευρά της πως «είδε και εξέτασε τις φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» των φερόμενων θυμάτων χημικών όπλων.

Επικαλούμενη την πιθανή χρήση «τοξικών αερίων», η γιατρός είχε ζητήσει να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα για να διαπιστωθεί η ευθύνη των κρατών που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα όπλα», τα οποία είναι απαγορευμένα στο πεδίο της μάχης, είχε υπενθυμίσει.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας είχε ανακοινώσει στη συνέχεια πως αρχίζει έρευνα σε βάρος της Φιντζαντζί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου, η Φιντζαντζί είχε δηλώσει πως είχε ζητήσει απλώς να πραγματοποιηθεί μια «αποτελεσματική έρευνα». «Αντί γι’ αυτό, άρχισαν έρευνα σε βάρος μου. Το γεγονός αυτό δεν προξενεί έκπληξη. Μέσω εμού, εκφοβίζουν την κοινωνία», είχε αντιδράσει.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε και πάλι διαψεύσει προχθές, Δευτέρα, τη χρήση χημικών όπλων από την Άγκυρα: «Δεν υπάρχουν χημικά όπλα στον εξοπλισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», είχε διαβεβαιώσει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τσαβούσογλου | Η Κύπρος θα πληρώσει αν οι Κούρδοι επιτεθούν στην Τουρκία ή τα κατεχόμενα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This