Τμήμα Δασών | Ανακοίνωση σχετικά με το Δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ “Λάστιχο”
Defence Redefined
Published on 12/08/2022 at 12:30

Το Τμήμα Δασών εξέδωσε ανακοίνωση ως απάντηση στο Δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ  με τίτλο “Λάστιχο” προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τις προδιαγραφές των ελικοπτέρων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση: 

“Σε σχέση με το χθεσινό (9/8/2022) δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ με τίτλο “Λάστιχο”,οι προδιαγραφές ελικοπτέρων – Ήθελαν ιπτάμενα μέσα με δεξαμενή νερού και ενοικίασαν άλλα με κάδο, του κ. Μανώλη Καλατζή, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για την ορθή ενημέρωση και εξαγωγή των ορθών συμπερασμάτων από το κοινό αλλά και τους αναγνώστες της εν λόγω εφημερίδας, σημειώνει τα ακόλουθα:

α) Έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες, σύμφωνα με τον Νόμο και Κανονισμούς περί Δημοσίων Συμβάσεων σε όλα τα στάδια (προκήρυξη, αξιολόγηση και κατακύρωση) της Προσφοράς για την ενοικίαση δύο (2) ελικοπτέρων αεροπυρόσβεσης για τα έτη 2022 και 2023 με δικαίωμα ανανέωσης για το έτος 2024 και το έτος 2025.

β) Ο τίτλος του άρθρου “Ήθελαν ιπτάμενα μέσα με δεξαμενή νερού και ενοικίασαν άλλα με κάδο” είναι παραπλανητικός, αφού στις σχετικές προδιαγραφές καθοριζόταν κάδος χωρητικότητας τουλάχιστον 3500 λίτρων νερού. 

Παρατίθεται αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από το ANNEX ΙΙ: TERMS OF REFERENCE – TECHNICAL SPECIFICATIONS, σελ. 13, παρ. 5.1:

“A suspended Bucket with a capacity of at least 3500 liters of water or an internal water tank/hopper of the same capacity” – βλ. Εικόνα 1).

Σημειώνεται ότι οι προδιαγραφές των ελικοπτέρων τύπου KAMOV είχαν ελεγχθεί από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης πριν αυτά παραληφθούν, και ότι αυτά είναι σε θέση να μεταφέρουν πέραν των 4000 λίτρων νερού.

Διαβάστε επίσης: Τμήμα Δασών | Μεταστάθμευση στη Βάση της Σούδας – Φωτογραφίες

γ) Σχετικά με την προσφερόμενη τιμή, για την οποία γίνεται εκτενής αναφορά στο άρθρο, αναφέρεται ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Emergency Response Coordination Centre – ERCC) ενημέρωσε εγγράφως το Τμήμα Δασών ότι στην αγορά υπάρχει συγκεκριμένη εταιρεία η οποία διαθέτει προς μίσθωση ελικόπτερα αεροπυρόσβεσης τύπου Super Puma τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 2500 λίτρα νερού με κάδο. Παρατίθενται πιο κάτω για σκοπούς σύγκρισης οι προσφερόμενες τιμές (βλ. Εικόνα 2):

  • Weekly standing fee €106.750,00
  • Hourly Rate € 4.185,00

Το συμπέρασμα από τη σύγκριση είναι ότι τα προσφάτως μισθωμένα ελικόπτερα τύπου KAMOV από το Τμήμα Δασών όχι μόνο μεταφέρουν περισσότερο νερό, 4000 αντί 2500 λίτρα, είναι και κατά 35% φθηνότερα.

Καταδεικνύεται λοιπόν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι στη δεδομένη χρονική περίοδο, δηλαδή σήμερα, αυτές είναι οι τιμές της αγοράς. Η προσφερθείσα τιμή ήταν το αποτέλεσμα τριών Διαγωνισμών και δεν μπορούσαν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.”

Διαβάστε επίσης: Τμήμα Δασών | Η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα πτητικά μέσα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στο Αιγαίο | 16 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις Ελληνικές αρχές

Τραγωδία στο Αιγαίο | 16 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις Ελληνικές αρχές

Νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής είναι και τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

Τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές…

Pin It on Pinterest

Share This