Σύρια | Ηγετικό στέλεχος του ISIS αυτοκτόνησε πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό
Defence Redefined
Published on 11/08/2022 at 13:01

Τα συριακά Σώματα Ασφαλείας επιβεβαίωσαν την Τετάρτη τον θάνατο ηγετικού στελέχους του ISIS. 

Ο λόγος για τον Αλ Ιράκι, επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης στα νότια της χώρας. Οι Αρχές αναφέρουν ότι ο τζιχαντιστής έβαλε τέλος στη ζωή του πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό αφού περικυκλώθηκε από κυβερνητικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με την πηγή του SANA, “οι δυνάμεις ασφαλείας διεξήγαγαν ειδική επιχείρηση”, η οποία οδήγησε “στον θάνατο του τρομοκράτη Αμπού Σάλεμ αλ Ιράκι”, στο δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα. Το στέλεχος του ΙΚ “πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά αφού περικυκλώθηκε και τραυματίστηκε από πυρά”.

Ο Αλ Ιράκι ήταν ο στρατιωτικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη νότια Συρία, πάντα σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στα συριακά σώματα ασφαλείας.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αλ Ιράκι. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ο ηγέτης των τζιχαντιστών κρυβόταν στην περιοχή από το 2018 κι εμπλεκόταν σε δολοφονίες και στο χάος στη νότια Συρία.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Νεκρός ο αρχηγός της Αλ Κάιντα από αμερικανικό πλήγμα στο Αφγανιστάν

Η επαρχία Ντεράα ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από το καθεστώς μετά το 2018. Ομάδες ανταρτών ωστόσο κατέχουν κάποιους τομείς της, στο πλαίσιο ανακωχής που συμφωνήθηκε με μεσολάβηση της Ρωσίας, του κυριότερου συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η παρουσία του ΙΚ στην επαρχία είναι περιορισμένη σ’ έναν μικρό θύλακα: ομάδα εξτρεμιστών που κατείχε τον τομέα ορκίστηκε πίστη σ’ αυτό, προτού ηττηθεί και απωθηθεί.

Μετά την αστραπιαία αύξηση της ισχύος του το 2014 και την κατάληψη τεράστιων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας, το ΙΚ είδε το αυτοανακηρυγμένο “χαλιφάτο” του να καταρρέει δεχόμενο ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλές πλευρές μέχρι που Συνετρίβη το 2017 στο Ιράκ και το 2019 στη Συρία.

Ο περίπλοκος πόλεμος στη Συρία τα τελευταία έντεκα χρόνια, στον οποίο ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστές οργανώσεις, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της χώρας και μετέτρεψε εκατομμύρια κατοίκους της σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με το Euronews.

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία | Άνοιξε τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις από και προς το Ισραήλ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This