Συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας
Defence Redefined
Published on 08/11/2022 at 11:45

Διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνύ είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της τελετής καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας Άμυνας και Επέμβασης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λωριάν της Γαλλίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Περαιτέρω, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με στελέχη του Ναυτικού Κλιμακίου Γαλλίας και ενημερώθηκε για το έργο τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι όχι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία, όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όλο το ΝΑΤΟ με την στάση τους στη περίπτωση της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να καταδικάζει και να στέκεται απέναντι σε κάθε μορφής αναθεωρητισμό. Όλοι ανεξαιρέτως! Επομένως καλό είναι αυτό το μήνυμα να περνά προς πάσα κατεύθυνση.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας μεταξύ των άλλων προβλέψεων υπάρχει και η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Επικαλέσθηκε δε πρόσφατη δήλωση της Γαλλίδας Υπουργού Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία, οι Γάλλοι τόνισαν ό,τι και να γίνει αυτή η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής θα εφαρμοστεί εάν απαιτηθεί και επομένως πάνω σε αυτή τη στέρεα βάση, χτίζουμε και κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Διαβάστε επίσης: Συνεκπαίδευση αεροναυτικών δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας – VIDEO και Φωτογραφίες

Στο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, γνωστοποίησε ότι μέχρι το 2025 θα λάβουν χώρα 203 διαφορετικές δραστηριότητες, συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτός ο αριθμός μόνο είναι αρκετός για να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το εύρος και το βάθος αυτής της αμυντικής σχέσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ενεργοποίησης της option για την τέταρτη [email protected] ή ακόμη και για το πρόγραμμα των κορβετών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι περιμένουν και θα λάβουν πολύ σύντομα τις τελικές προτάσεις των εταιρειών που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα των κορβετών ή την ενεργοποίηση αντιστοίχως του option, της εναλλακτικής δηλαδή, πρόσκτησης τέταρτης [email protected] κατά την αρχική συμφωνία. Για να αποφασίσουν όμως και αυτοί πρέπει να έχουν στα χέρια τους τις τελικές προτάσεις.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να απαντήσουν σε κάποιες βασικές ερωτήσεις ιδίως όσο έχει να κάνει με την χρηματοδότηση και τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων. Η Ελλάδα θέλει να ναυπηγηθούν οι κορβέτες σε ελληνικά ναυπηγεία, επανέλαβε, και εφόσον απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, δεν έχουμε παρά να κάνουν την τελική επιλογή κάτι το οποίο θα γίνει αρκετά σύντομα.

Τέλος γνωστοποίησε ότι άλλα δύο Rafale θα έρθουν εντός των προσεχών ημερών και θα εγκατασταθούν στη βάση τους, στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα.

Διαβάστε επίσης: ARGO – 22 | Κοινή άσκηση Ελλάδας και Γαλλίας σε αποβατικές και αμφίβιες επιχειρήσεις

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This