Συνάντηση Δένδια – Τρας | Ενεργοποίηση του ελληνο-βρετανικού Μνημονίου στον τομέα της Άμυνας
Defence Redefined
Published on 08/03/2022 at 12:15

Σε εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με την Βρετανίδα ομόλογό του Λιζ Τρας για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στη Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή καθώς και οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στο Foreign Office. 

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ουκρανία και ανέλυσαν τα σενάρια από εδώ και πέρα “εξετάζοντας τους τρόπους συντονισμού και συνεργασίας των δύο χωρών για τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν”.

Δένδιας και Τρας συζήτησαν επίσης την ενεργοποίηση του ελληνο-βρετανικού Μνημονίου Κατανόησης και ειδικότερα του τομέα της Άμυνας. Πρόκειται για ένα “Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο”, όπως έχει χαρακτηριστεί, μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών μετά το Brexit ενώ παράλληλα εμβαθύνει την συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Από την άμυνα και την ασφάλεια μέχρι τον τουρισμό και την παιδεία.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τον ενεργό ρόλο που καλείται να παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ευρύτερη περιοχή. 

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εξωτερικών | Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα για την αμφισβήτηση κυριαρχίας των νησιών

Ο κ. Δένδιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά την κα Τρας για την πρόσφατη δήλωση στήριξης της Βρετανίας στο θέμα που έχει ανακύψει από την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών μετά τις σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του Φλεβάρη εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Βρετανία “δεν θεωρεί ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών”

Εν συντομία συζητήθηκε επίσης το μεταναστευτικό και το θέμα ασφάλειας στο Σαχέλ της Αφρικής αλλά και οι προοπτικές συνεργασίας με την Ινδία την οποία αναμένεται αμφότεροι οι υπουργοί να την επισκεφτούν στο άμεσο μέλλον.

O κ. Δένδιας προσκάλεσε την κα Τρας στην Ελλάδα. Πρόσκληση που δέχθηκε η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών λέγοντας ότι έχει επισκεφτεί πολλές φορές τη χώρα μας αλλά πότε με την ιδιότητα της υπουργού.

Τέλος, η Λιζ Τρας δήλωσε πως Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα είναι “ενωμένες στην καταδίκη της βάρβαρης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία”, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τους θανάτους των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία.

Πηγή: CNN Greece

Διαβάστε επίσης: Κύπρος | Ανάκληση άδειας ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Χαρδαλιάς | Η κλιματική κρίση επηρεάζει επιχειρησιακά τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε άρθρο του με τίτλο “Ένοπλες Δυνάμεις και κλιματική κρίση”, παρουσιάζει τις επιχειρησιακές συνέπειες του περιβαλλοντικού προβλήματος στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και…

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Ινδία | Μέχρι το 2023 θα προμηθευτεί 5 πυροβολαρχίες πυραύλων S-400

Η συμφωνία Ινδίας και Ρωσίας για προμήθεια πυραύλων S-400 ισχύει κανονικά και αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης μέχρι τα τέλη του 2023. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώθηκε ένα μικρό ρήγμα στις σχέσεις…

Pin It on Pinterest

Share This