Συζήτηση για 4η φρεγάτα FDI και την πώληση Meteor στην Τουρκία μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας
Defence Redefined
15/04/2025

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου 2025, με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας, Sébastien Lecornu, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για πληθώρα θεμάτων που αφορούν τις διμερείς αμυντικές σχέσεις καθώς και για εξοπλιστικά ζητήματα. 

Μετά το πέρας της συνάντησης, παρουσία των δύο Υπουργών πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής Διακρατικής Σύμβασης για την προμήθεια 16 κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα και την εκπρόσωπο της εταιρείας MBDA (Μatra-BAE-Dynamics-Alenia), Άνι Κριστίνα Ραμόν (Annie Kristina Ramon).

Διαβάστε επίσης: Ελλάδα | Προμήθεια πυραύλων EXOCET από την Γαλλία

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών, ο Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε πως τις συνδέουν μακροχρόνιοι παραδοσιακοί δεσμοί και ανέφερε πως ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι και μοιράζονται την ίδια αντίληψη για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε πως η κορυφαία στιγμή της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας ήταν η υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης το 2021, της οποίας το το άρθρο 2 διασφαλίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και των δύο εθνών και τα κοινά τους συμφέροντα. Ανέφερε επίσης πως πρέπει να αρχίσουν συνομιλίες για ανανέωση της συμφωνίας.

Χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα αλλά υπονοώντας την ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor από την Γαλλία στην Τουρκία, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας δήλωσε: “Η Ελλάδα είναι πάντοτε βέβαιη ότι η Γαλλία θα λαμβάνει υπόψιν στις αποφάσεις της την ασφάλεια της Ελλάδας και την ανάγκη να διατηρεί η Ελλάδα συγκριτικό τεχνολογικό πλεονέκτημα αποτροπής έναντι των δυνάμεων του αναθεωρητισμού. Είναι γνωστό σε όλους, δεν το έχουμε κρύψει, η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται”.

Σχετικά με τις συζητήσεις για προμήθεια τέταρτης φρεγάτας FDI “Μπελαρά” (Bellhara), δήλωσε πως: “Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη συνεργασία μας στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της αμυντικής βιομηχανίας. Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία. Αυτή αντικατοπτρίζεται από την απόκτηση των τριών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης, την απόκτηση των Rafale, που με τα όπλα τους αποτελούν «κλειδί» για την αποτροπή και την άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο”.

Διαβάστε επίσης: Αντίθετη η Ελλάδα στην πώληση Meteor στην Τουρκία – Συνάντηση Δένδια με την Πρέσβη της Γαλλίας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This