Στρατιωτική Παρέλαση 1ης Οκτωβρίου 2022 | 62η επέτειος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας
Defence Redefined
Published on 30/09/2022 at 17:30

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο των εορτασμών της 62ης επετείου από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11 π.μ και θα διεξαχθεί επί της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’ Ιωσήφ, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, πεζοπόρων τμημάτων και πτητικών μέσων της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πριν απ’ την έναρξή της, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Τον χαιρετισμό της θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Τη στρατιωτική παρέλαση θα παρακολουθήσουν Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, άλλοι επίσημοι και θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία κοινού.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Εορτασμός Ενόπλων Δυνάμεων – VIDEO

Το πρόγραμμα

Αρχή με το πρόγραμμα της αυριανής παρέλασης θα κάνουν οι πολεμιστές του 1974, ενώ ακολούθως θα παρελάσει όπως πάντα άρμα μάχης T-80U το οποίο φέρει την Κυπριακή Σημαία με σημαιοφόρο Αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς. 

Διαβάστε επίσης: Τ-80U | 25 Χρόνια παρουσίας στην Εθνική Φρουρά και οι επιλογές αναβάθμισης του – Infographics & VIDEO

Πέραν των T-80U θα δούμε άρματα ΑΜΧ-30Β2, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης ΒΜΡ-3, το Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού “ΛΕΩΝΙΔΑΣ” και τα τροχοφόρα VAB.

Στην παρέλαση θα δούμε όπως και τις τελευταίες χρονιές τα Αντιαεροπορικά Συστήματα BUK M1-2 και TOR–M1 επί των Αρματοφορέων ΜΑΝ. 

Διαβάστε επίσης: BUK M1-2 “Η αιχμή του δόρατος της Κυπριακής Αεράμυνας” | VIDEOS

Ακόμα, οι παρευρισκόμενοι θα δουν το αντιαεροπορικό Σύστημα ΟΘΕΛΛΟΣ, το ραντάρ και σύστημα ελέγχου πυρός SKYGUARD, το αντιαεροπορικό πυροβόλο OERLIKON και τους εκτοξευτές πυραύλων ASPIDE. 

φωτο από παρέλαση περσι δικη μας

Επιπροσθέτως, τα οχήματα, τα οποία μεταφέρουν το Α/Α σύστημα ATLAS, που εκτοξεύει το βλήμα MISTRAL, και οι Επάκτιες Συστοιχίες EXOCET θα δώσουν το παρόν.

Μέρος του προγράμματος είναι και η διέλευση εναέριων μέσων και συγκεκριμένα των Ε/Π Mi-35, των Ε/Π Gazelle και των Ε/Π Agusta Westland 139.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά |  Οι πιθανές επιλογές για νέα ελικόπτερα

Επίσης, το παρόν θα δώσει η 1η διμοιρία αντιαρματικών όπλων MILAN σε οχήματα Mercedes, ενώ θα συμμετάσχει και η 2η διμοιρία αντιαρματικών όπλων ΗΟΤ σε τεθωρακισμένα οχήματα VAB.

Στην παρέλαση θα λάβουν μέρος τόσο η Διμοιρία όλμων 120 χιλ., τους οποίους ρυμουλκούν οχήματα ΑCΜΑΤ, όσο και τα 2 ειδικά διασκευασμένα οχήματα φορείς πολυβομβιδοβόλου 40 χιλ.. 

Εκ μέρους του πυροβολικού, θα συμμετέχουν τα ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 155 χιλ. TRG1, τα οποία ρυμουλκούνται από τα οχήματα MAN TGM, καθώς και τα αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ. ZUZANA και οι πυροβολαρχίες ΝΟRA.

Την εμφάνιση του θα κάνει και το τελευταίο απόκτημα του Πυροβολικού, το οπλικό σύστημα ALEXANDER TGS, το οποίο είναι και το τελευταίο απόκτημα του πυροβολικού από την Εθνικής Φρουράς.  

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Podcast S3E1 | Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης μιλάει για τα ελληνοτουρκικά, τους εξοπλισμούς και τις διεθνείς εξελίξεις

Podcast S3E1 | Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης μιλάει για τα ελληνοτουρκικά, τους εξοπλισμούς και τις διεθνείς εξελίξεις

Στο πρώτο επεισόδιο της τρίτης σεζόν Podcast της DEFENCE ReDEFiNED, ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης συζήτησε με τον Νάσο Κολοβό για τις διεθνείς εξελίξεις, την Τουρκία και τα εξοπλιστικά του Στρατού Ξηράς…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This