Στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΑΣ και Ηeckler & Koch
Defence Redefined
Published on 07/04/2023 at 08:36

Η επίσημη παρουσίαση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και της γερμανικής εταιρείας Ηeckler & Koch (ΗΚ) πραγματοποιήθηκε, χθες, Πέμπτη 6 Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσαν τα ΕΑΣ, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΑΣ Νίκος Κωστόπουλος ανέφερε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας με μία από τις κορυφαίες εταιρείες της αμυντικής γερμανικής βιομηχανίας, καθώς και η παράλληλη πρωτοβουλία για διευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας ανάμεσα στα ΕΑΣ και την γερμανο-ολλανδική κοινοπραξία, της οποίας ηγείται η ΗΚ, είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που έχει καταβληθεί κατά τα τελευταία έτη για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη των ΕΑΣ.

Είναι η αρχή, πρόσθεσε, μιας κοινής προσπάθειας, η οποία όχι μόνον ενισχύει σημαντικά τη θέση των ΕΑΣ, αλλά θα αποτελέσει και καταλύτη για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας συνολικά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΚ Jens B. Koch, αναφέρθηκε στο ισχυρό ενδιαφέρον της εταιρείας για την ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με στόχο τη στρατηγική συνεργασία με τα ΕΑΣ σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνεται ότι η ΗΚ προχώρησε στη σύσταση στην Ελλάδα θυγατρικής εταιρείας (ΗΚ Ελλάς), για τον καλύτερο συντονισμό και τη σταθερή στήριξη της συνεργασίας με τα ΕΑΣ.

Ο Δρ. Ιωάννης Λουκάς, διευθύνων σύμβουλος της ΗΚ Ελλάς, αναφερόμενος στη στρατηγική σημασία της δημιουργίας της εταιρείας, τόνισε ότι αυτή θα αποτελέσει το όχημα για την έναρξη συμπαραγωγής στην Ελλάδα προϊόντων της ΗΚ προς διάθεση στη διεθνή αγορά και με πρόθεση άμεσης ανάθεσης προς τα ΕΑΣ έργου αξίας τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 2-3 χρόνια.  

Διαβάστε επίσης: ΕΑΣ – Diehl Defence | Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τα συστήματα αεράμυνας IRIS-T GBAD

Κεντρικής σημασίας για τη στρατηγική συνεργασία με τα ΕΑΣ αποτελεί η δημιουργία Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας για την Άμυνα. Το Κέντρο θα συγκροτηθεί  από την ΗΚ Ελλάς από κοινού με την ολλανδική εταιρεία Forceapp, ως επικεφαλής ομάδας ολλανδικών εταιρειών, και με την συμμετοχή σημαντικών ελληνικών ερευνητικών εταιρειών και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. 

Η δημιουργία του Κέντρου εντάσσεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Έρευνα στην Άμυνα μεταξύ της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το Κέντρο, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα καλύψει ένα σημαντικό κενό που υφίσταται σήμερα στον κλάδο της Άμυνας, ενώ θα ενισχύσει τη θέση της χώρας και στο πλαίσιο των συμμαχιών της σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Tην τελετή υπογραφής της στρατηγικής συνεργασίας ΕΑΣ και Heckler & Koch τίμησαν με την παρουσία τους υψηλοί εκπρόσωποι των δύο συναρμόδιων υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα ο γενικός γραμματέας ΥΠΕΘΑ, Αντώνιος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής, Νικόλαος Κουλοχέρης, ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Καραπλής, ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, στρατηγός ε.α. Μισαήλ Παπαδάκης και εκ μέρους του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο ταξίαρχος Ιωάννης Κελιαφάνος.

Από το ΔΣ των ΕΑΣ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος Αθανάσιος Τσιόλκας, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Ιωάννης Σαράντης, ο Αγησίλαος Βερούτης, καθώς και ανώτατα υπηρεσιακά στελέχη και πρόεδροι και γραμματείς των σωματείων των εργαζομένων των ΕΑΣ.

Διαβάστε επίσης: MSC2022 | Στρατηγική σχέση με τη Γερμανία στον τομέα της Άμυνας και της Αμυντικής Βιομηχανίας προωθεί ο ΥΕΘΑ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This