Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας με στελέχη της Εθνοφρουράς του New Jersey στην Κύπρο…

Οι θέσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας ενόψει και των ανακοινώσεων για το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων και του ReaArm Europe, αναπτύχθηκαν στη συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ που συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ κ. Τάσο Ροζολής, έδωσε κάποια στοιχεία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει καμία αρμόδια αρχή, που να τα μαζεύει και να τα επικυρώνει και είναι στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σημείωσε, υπάρχουν περίπου 400 οντότητες, δηλαδή εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, start-ups, κομμάτια από πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα οποία ασχολούνται με την άμυνα, ενώ ασχολούνται πάνω από 15.000 άνθρωποι και υπερβαίνει το 1,5 δισ. ο κύκλος εργασιών του τομέα.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΚΠΥ | Επιτυχής ολοκλήρωση της εκδήλωσης «Hellenic Shield: Advancing Defence Technology 2025» στις Βρυξέλλες
Από αυτές τις οντότητες, 100 ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα του European Defence Fund (EDF) και μπορεί να ειπωθεί ότι αυτό είναι το success story της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό της, είναι πρώτη σε συμμετοχές σε προγράμματα και σε κατακυρώσεις προγραμμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φέτος συμμετέχει στο 57% των προγραμμάτων, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ.
Ο ΣΕΚΠΥ ιδρύθηκε το 1984, τόνισε στη συνέχεια, και σήμερα έχει 230 μέλη, εταιρείες της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και θεωρεί ότι ξεπερνούν τους 14.000 ανθρώπους. Βέβαια οι εταιρείες δεν είναι όλες 100% αμυντικές, καθώς υπάρχουν εταιρείες που είναι 100% αμυντικές και υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται και σε πολιτική χρήση.
Επειδή λοιπόν δεν υπάρχει μια έγκυρη εικόνα ο ΣΕΚΠΥ έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης το οποίο τώρα βρίσκεται σε επαφή με τη ΓΔΑΕΕ για να καταγράψουν για πρώτη φορά την αμυντική βιομηχανία, σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα των προμηθειών θυμίζοντας ότι στο παρελθόν στην Ελλάδα υπήρχε μέχρι το 2011 μια νομοθεσία, η οποία απαιτούσε από κάθε εξοπλιστική προμήθεια άνω των 10 εκατ. ευρώ 30%, Εγχώρια Προστιθέμενη Αξία (ΕΠΑ), δηλαδή θα έπρεπε πιστοποιημένα σε κάθε πρόγραμμα το 30% να έχει γίνει στη χώρα. Σε αυτό προστίθενται και τα αντισταθμιστικά και τα Offset, που έφταναν στο 10%, άρα είχαμε ένα περίπου το 40% που έπρεπε να γίνει στη χώρα.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΚΠΥ | 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Skills in the EU Defence Ecosystem»
Δυστυχώς το 2011 μέσα στην δίνη της κρίσης η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει πλήρως οποιαδήποτε μέτρο υπήρχε για την στήριξη της βιομηχανίας και να ακολουθηθεί copy-paste η Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2009.
Το 2019 -2020 έγινε μια τροποποίηση χωρίς όμως να μπουν οι αρμόδιοι στην ουσία του νόμου παρά τις βελτιώσεις που έγιναν. Αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες και απευθείας αναθέσεις γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνουν προμήθειες. Γι’ αυτό και όλες οι προμήθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα έχουν γίνει με τις εξαιρέσεις του νόμου. Δηλαδή κάθε προμήθεια που πηγαίνει στη Βουλή και βαφτίζονται οι όροι της σύμβασης, νόμος, τόνισε ο κ. Αν. Ροζολής.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις του ΣΕΚΠΥ οι οποίες όπως σημείωσε δεν είναι θέσεις συντεχνιακές. Η χώρα είναι αναγκασμένη να ξοδεύει ένα μεγάλο ποσό σε εξοπλισμούς και είναι εφικτό να επιτυγχάνει η Πολιτεία το λιγότερο 30% βιομηχανικές επιστροφές.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ αναφέρθηκε στις συμβάσεις follow on support που υπάρχουν και είναι για την εν συνεχεία τεχνική υποστήριξη, καθώς τα κύρια οπλικά συστήματα ζουν στους στρατούς πάνω από 30 χρόνια.
Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα έχουμε ακόμα τα F-16 του 1988, έχουμε φρεγάτες που ξεπέρασαν τα 30 ή 40 χρόνια. Ως προς αυτό, έχει υπολογιστεί ότι το κόστος για να κρατήσεις αυτά τα υλικά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ξεπερνάει τις 3 με 4 φορές της αγοράς. Δηλαδή αν δώσεις ένα δις για να αγοράσεις ένα καράβι θα ξοδέψεις άλλα δύο δις στα 40 χρόνια που το έχεις για να το κρατήσεις αξιόμαχο.
Διαβάστε επίσης: ΣΕΚΠΥ | Νέα Εξοπλιστικά Προγράμματα και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία
Επίσης ο κ. Ροζολής έφερε το παράδειγμα της αγοράς των F-35, όπου όταν κάποιος έχει συμφωνήσει την τιμή και μετά ζητείται κάτι, είναι λογικό ότι ο πωλητής είτε μην το δώσει, είτε θα το δώσει με τέτοιους όρους που δεν θα αξίζει. Όλες οι χώρες λοιπόν τη διαπραγμάτευση την κάνουν πριν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμμετοχές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα οπλικά συστήματα Stinger, Iris κ.α., τονίζοντας ότι αν γίνει η σκέψη πόσοι πύραυλοι έχουν αγοραστεί από την MBDA (Exocet, Meteor, Mica, Aster), δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό γιατί η Ελλάδα να μην είναι μέλος της κοινοπραξίας της MBDA, υπογράμμισε.
Η Ελλάδα των 10-11 εκατομμυρίων και με την υψηλή τεχνολογική δυναμική που έχει θα μπορούσε να συμμετέχει σε όλα τα κοινοπρακτικά προγράμματα. Αφού τελικά θα πάρουμε F-35 γιατί να μην είμαστε μέσα στην κοινοπραξία και σε οποιοδήποτε άλλο καινούργιο ευρωπαϊκό άρμα.
Μιλώντας ο Τάσος Ροζολής για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό που γίνεται στην Ευρώπη σήμερα γίνεται μια φορά στα 50 χρόνια, αλλά πρέπει να τις αξιοποιήσει η Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του ΣΕΚΠΥ για την δημιουργία υφυπουργείου ή γενικής γραμματείας με αποκλειστικό αντικείμενο την αμυντική βιομηχανία.
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη σημασία που έχει το πρόγραμμα ReArm στην Ευρώπη, καθώς είναι κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία προκειμένου να αποκτήσει υποδομές για το μέλλον:
Διαβάστε επίσης: ΣΕΚΠΥ | Έντονο το αποτύπωμα της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα EDF 2023
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
THEON | Δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το 2024
Η THEON INTERNATIONAL Plc (THEON) δημοσίευσε πρόσφατα την Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το 2024, με τα αποτελέσματα να δείχνουν…
Η ενίσχυση της ναυτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου στις συζητήσεις του Αρχηγού ΓΕΝ στην Αλεξάνδρεια
Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο Ναυτικών. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε Ναυτικές Μονάδες…
Γερμανία | Εμπόδια στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία αναφέρουν δημοσιεύματα
Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει την παράδοση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λόγω της κατάστασης που…
Επιστρέφουν τα Podcasts της DEFENCE ReDEFiNED – Πρώτος καλεσμένος ο Δημόκριτος Ζερβάκης
Πρώτος καλεσμένος για την 4η σεζόν Podcast θα είναι ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος ε.α, Δημόκριτος Ζερβάκης…
Πασχαλινές ευχές στα στελέχη και τους οπλίτες της Εθνικής Φρουράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Άμυνας
Ευχές ενόψει της Εορτής του Πάσχα, με τα στελέχη και τους οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου…
Ελλάδα | Ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο και Παρουσίαση Θαλάσσιου Χωροταξικού Χάρτη
Με μια πρωτοβουλία που φέρει έντονο γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος…
Η Αστυνομια των βρετανικών βάσεων σε επιχειρήσεις ελέγχου νεαρών για κροτίδες
Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και τοπικές αρχές, συνεργάζονται σε επιχειρήσεις ελέγχου υποστατικών και νεαρών…
Ρούμπιο | Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία αν δεν υπάρχει πρόοδος
Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας εκτός κι αν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία…