Ρωσία | Συνάντηση υπουργών Άμυνας Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας
Defence Redefined
Published on 29/12/2022 at 16:00

Οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας συνομίλησαν χθες για πρώτη φορά, σε μια τριμερή σύνοδο στην οποία συμμετείχε και ο Ρώσος ομόλογός τους, στη Μόσχα. 

Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού μετά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, το 2011.

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Σεργκέι Σοϊγκού, του Τούρκου Χουλουσί Ακάρ και του Σύρου Αλί Μαχμούντ Αμπάς είχαν ως αντικείμενο τρόπους επίλυσης της συριακής κρίσης και το ζήτημα των προσφύγων, καθώς και τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών οργανώσεων, προστίθεται στην ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πλευρές υπογράμμισαν την εποικοδομητική φύση του διαλόγου, που διεξήχθη από αυτή τη μορφή και την ανάγκη να συνεχιστεί ώστε να σταθεροποιηθεί η Συρία, συνέχισε το ρωσικό υπουργείο. 

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι η συνάντηση διεξήχθη σε θετική ατμόσφαιρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν πάντως μια σύντομη, ανεπίσημη συνομιλία στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου το 2021, ενώ η Άγκυρα παραδέχτηκε στο παρελθόν ότι υπήρχαν επαφές μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, παρόντες στη συνάντηση αυτή ήταν επίσης ο πανίσχυρος επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) Χακάν Φιντάν, καθώς και ο Σύρος ομόλογός του, ο Αλί Μαμλούκ.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Έκτη ημέρα τουρκικών βομβαρδισμών κουρδικών θέσεων

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα εξαπολύσει μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο τους Κούρδους αντάρτες που ελέγχουν μέρος της περιοχής αυτής. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Ακάρ είπε ότι η Άγκυρα ήταν σε επαφή με τη Μόσχα με σκοπό το άνοιγμα του συριακού εναέριου χώρου για τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις για να μετατραπεί στη συνέχεια σε μια περίπλοκη σύγκρουση με την εμπλοκή πολλών ξένων χωρών, οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δαμασκό. Η Τουρκία, σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ από την αρχή του πολέμου, στήριξε ομάδες Σύρων ανταρτών και δέχτηκε στο έδαφός της περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. 

Όμως το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, στρατιωτικές δυνάμεις της οποίες βρίσκονται στο συριακό έδαφος, νοτίως των συνόρων των δύο χωρών, άλλαξε πρόσφατα στάση απέναντι στη Δαμασκό. Ο Ερντογάν, που έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές “δολοφόνο” τον Άσαντ, δεν απέκλεισε τον περασμένο μήνα μια συνάντηση μαζί του.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν | Απειλεί με νέα χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” σε άσκηση με αποβατικά και άρματα στη Σμύρνη και τη Φώκαια – Φωτογραφίες

Η λεγόμενη “Στρατιά Αιγαίου” των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις με συμμετοχή αρμάτων, αποβατικών και πλωτών μέσων, μαζί με Ομάδες Αμφίβιων Αποστολών…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Υπουργείο Άμυνας | Ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους

Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι από την 6η Φεβρουαρίου 2023 θα βρίσκεται σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για υποβολή των στοιχείων όσων συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους…

Pin It on Pinterest

Share This