Ρωσία | “Πράσινο φως” για την αποχώρηση από τη συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών
Defence Redefined
Published on 17/10/2023 at 13:59

Ομοφωνία υπήρξε στη Δούμα υπέρ του νομοσχεδίου για την αποχώρηση της Μόσχας από τη Συμφωνία για τη Ολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών μετά από αίτημα Πούτιν.

Η ρωσική Δούμα ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο που ανακαλεί τη συμμετοχή της Ρωσίας από την συνθήκη απαγόρευσης πυρηνικών δοκιμών.

H ανάκληση της συνθήκης υιοθετήθηκε με 412 ψήφους έναντι καμιάς και χωρίς αποχές. Ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν δήλωσε πως η Ουάσινγκτον ζήτησε από τη Μόσχα μέσω των Ηνωμένων Εθνών να μην άρει την επικύρωση της εν λόγω συνθήκης.

Νωρίτερα ο Βολόντιν είχε δηλώσει πως η Ρωσία ανακαλεί τη συνθήκη εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών σε ό,τι αφορά την παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Δούμα θα πρέπει να εξετάσει την αποχώρηση της Ρωσίας από την Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), με την αιτιολογία ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν, αλλά δεν επικύρωσαν ποτέ την συνθήκη.

Η Συμφωνία για τη Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών του 1996 έχει υπογραφεί από 187 χώρες και επικυρωθεί από 178. 

Για να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση των δοκιμών, απαιτείται επικύρωση από 44 κράτη που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας και διέθεταν μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ή ερευνητικούς αντιδραστήρες εκείνη την εποχή.

Από αυτές τις 44, οκτώ χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη σύμβαση. Πρόκειται για τις Κίνα, Βόρεια Κορέα, Αίγυπτο, Ινδία, Ιράν, Ισραήλ, Πακιστάν και ΗΠΑ.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ | Η Βόρεια Κορέα παρέδωσε στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία προς χρήση στην Ουκρανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This