Ρωσία | Με ταχείς ρυθμούς στρατολογούνται μισθοφόροι για την Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 11/08/2022 at 09:25

Στη Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια “μυστική επιστράτευση”, στην οποία συμμετέχουν δεκάδες διάφορες δομές, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και ταγμάτων εθελοντών, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, σε ένα εκτενές αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, με τίτλο “η θέληση είναι πιο ισχυρή από τον εξαναγκασμό”. 

Στο εν λόγω ρεπορτάζ, επισημαίνεται ότι όλες αυτές οι δομές στρατολογούν νεοσύλλεκτους στους οποίους υπόσχονται γενναιόδωρους μισθούς, όπως και ότι αν δεν είναι ευνοϊκή η έκβαση της αποστολής τους, αποζημιώσεις και έξοδα κηδείας στις οικογένειες τους.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δεκάδες ένοπλες ομάδες, όπως είναι η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία “Βάγκνερ”, τα τάγματα του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, και οργανώσεις νεοναζί, στρατολογούνται ως “κρέας για κανόνια” για να πολεμήσουν στην Ουκρανία τους πάντες.

Η διαφημιστική εκστρατεία διεξάγεται σε όλη την επικράτεια της χώρας. Για παράδειγμα η ιδιωτική εταιρεία “Βάγκνερ” τοποθετεί στις μεγάλες πόλεις γιγαντοαφίσες μέσα από τις οποίες καλεί νέους να ενταχθούν στις τάξεις της, ενώ τις πληρωμένες διαφημίσεις της εν λόγω εταιρείας μισθοφόρων στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte (αντίστοιχο του Facebook), τις είδαν οι χρήστες 13,5 εκατομμύρια φορές.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 100 «μισθοφόροι» προς τη Λιβύη συνελήφθησαν στο Σουδάν

Η εφημερίδα Novaya Gazeta.Europe, κατέγραψε 52 τάγματα και 10 άλλους στρατιωτικούς σχηματισμούς που δέχονται ανοιχτά εθελοντές και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το “έμψυχο υλικό”. 

Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας μελέτησαν τις ανακοινώσεις τους, υποδύθηκαν τους εθελοντές και έμαθαν ποιοι και πώς στρατολογούν “μισθοφόρους”, σε ποιόν υπάγονται τα τάγματα εθελοντών και πώς προετοιμάζονται πριν σταλούν στο μέτωπο.

Η μαρτυρία του μισθοφόρου Αλεξάντρ (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ο οποίος ήταν κατάδικος, και αφού πολέμησε στην Ουκρανία, έγινε λιποτάκτης, είναι αποκαλυπτική. Ο ίδιος λέει ότι την πρόταση να καταταγεί την έκανε ένας παιδικός του φίλος, που τώρα υπηρετεί στην FSB, με αντάλλαγμα να απαλλαγεί της συνεχούς επιτήρησης που είχε όταν βγήκε από την φυλακή, στην οποία πέρασε το ένα τρίτο της ζωής του, όπου εξέτιε ποινές για ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα.

Στη συνέχεια βρέθηκε να πολεμά στην Ουκρανία με το σύνταγμα “Αχμάτ” (της Τσετσενίας) και συγκεκριμένα στο διάστημα Μαρτίου – Απριλίου, όταν στο Σεβεροντονιέτσκ διεξαγόταν μια από τις πιο σφοδρές μάχες.

Διαβάστε επίσης: Τι έκαναν οι Κολομβιανοί μισθοφόροι στην Αϊτή; – Οι ΗΠΑ δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα στη χώρα

Ο ίδιος αποκαλύπτει ότι εκπαιδεύτηκε στην πόλη Γκουντερμές της Τσετσενίας στη βάση του ρωσικού πανεπιστημίου των ειδικών δυνάμεων, όπου εκπαιδεύονται οι εθελοντές του συντάγματος “Αχμάτ”. Εάν κάποιος έχει υπηρετήσει στο στρατό, η ταχεία εκπαίδευση διαρκεί 1-3 ημέρες. 

Εάν όχι, διαρκεί 7-10 ημέρες. Οι εθελοντές πρέπει να είναι ηλικίας από 20 έως 49 ετών και να είναι επαρκώς γυμνασμένοι ώστε να αντέχουν μια καθημερινή πορεία 7 χιλιομέτρων με όλο τον εξοπλισμό.

Οι “απόφοιτοι” στην πόλη Γουντερμές λέει ο Αλεξάντ ήταν άτομα με διαφορετικό βιογραφικό ο καθένας, μισθοφόροι της “Βάγκνερ”, άτομα των Ειδικών Δυνάμεων, πρώην κρατούμενοι. Ο ένας στους τρεις εθελοντές είτε είχε συλληφθεί και εκτίσει την ποινή του είτε επρόκειτο να καταδικαστεί. 

Αφότου ολοκλήρωσαν τη δεκαήμερη εκπαίδευση, τους μετέφεραν αεροπορικώς στην αυτοανακηρυχθείσα “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ” και εν συνεχεία στο Σεβεροντονιέτσκ, ενώ τους έδωσαν 300.000 ρούβλια.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ, οι περισσότεροι από τους εθελοντές που δεν προέρχονταν από την Τσετσενία, τους είχαν αναθέσει να εκκαθαρίσουν τις προσβάσεις στο Σεβεροντονιέτσκ, δηλαδή να επιτεθούν στις θέσεις που είχε οχυρωθεί ο εχθρός. Ο ίδιος, έχοντας τσετσενικές ρίζες, δεν μπήκε σε μια από τις πιο αιματηρές πολεμικές εξορμήσεις – η διοίκηση τον άφησε στα μετόπισθεν, επιλέγοντας μαχητές με βάση την εθνικότητα.

Διαβάστε επίσης: Συρία | Μετά την επίθεση κατά των Κούρδων, οι μισθοφόροι της Άγκυρας, ετοιμάζουν επίθεση κατά του SAA

Το σύνταγμα Αχμάτ στις τάξεις του οποίου πολέμησε ο Αλεξάντερ, ήταν αυτό που διαφημίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση από τον γνωστό τηλεπαρουσιαστή Ντμίτρι Κισιλιόφ σε ώρα prime time. Το σύνταγμα “Αχμάτ” έχει αποκτήσει μια αμφιλεγόμενη φήμη σε αυτόν τον πόλεμο. 

Οι “καντίροφτσι” (άνδρες που υπηρετούν τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ) έλαβαν το παρατσούκλι “tiktok troops” για τα πολυάριθμα σκηνοθετημένα PR σποτ τους. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι Τσετσένοι πολέμησαν πράγματι γενικά στο “δεύτερο κλιμάκιο” της επίθεσης στην Ουκρανία. Παρά ταύτα, το σύνταγμα “Αχμάτ” θεωρήθηκε ότι εμπλέκεται στα βάναυσα βασανιστήρια των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και στις σφαγές αμάχων στην πόλη Μπούτσα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τον «τιμοκατάλογο» για τους μαχητές του συντάγματος “Αχμάτ” και του στρατού που πολεμούν στην Ουκρανία.

  • Για την κατάρριψη αεροσκάφους η αμοιβή είναι 300.000 ρούβλια (4.755 ευρώ)
  • Για την κατάρριψη ελικοπτέρου, 200 χιλιάδες ρούβλια (3.170 ευρώ)
  • Για άρμα μάχης 100.000 ρούβλια (1.585 ευρώ)
  • Για στρατιωτικό προσωπικό μέχρι μια διμοιρία 60 ανδρών 100.000 ρούβλια
  • Για καταστροφή μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαεροπορικών συστημάτων ή συστημάτων πυροβολικού, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και προσωπικό μέχρι μιας ομάδας (έως 10 άνδρες) – 50.000 ρούβλια (792 ευρώ).

Με πληροφορίες από: Novayagazeta.Europe, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη στο Βερολίνο – Στο επίκεντρο οι ξένοι μισθοφόροι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

EUNOMIA-3/2022 | Εντυπωσιακές εικόνες από την άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας ανατολικά της Λεμεσού – Φωτογραφίες

Τα σενάρια που εκτελέστηκαν περιλάμβαναν μεταξύ άλλων αεροναυτικές επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών, αντιαεροπορικές…

Pin It on Pinterest

Share This