Ρωσία | Διάδρομος για εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων αν αρθούν κυρώσεις
Defence Redefined
Published on 26/05/2022 at 09:15

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για να αναχωρήσουν από την Ουκρανία πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, με αντάλλαγμα την άρση μερικών κυρώσεων, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα είναι αποκλεισμένα αφότου χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία και περισσότεροι από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών παραμένουν στα σιλό στη χώρα.

Η Ρωσία και η Ουκρανία εξασφαλίζουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου και η έλλειψη σημαντικών εξαγωγών δημητριακών από τα λιμάνια της Ουκρανίας συμβάλλει σε μια εντεινόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Η Ουκρανία είναι επίσης μεγάλη εξαγωγός αραβοσίτου και ηλιελαίου.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ | Οι προβλέψεις για τον αριθμό των νεκρών στην Ουκρανία είναι Δυσοίωνες

Δυτικές δυνάμεις συζητούν την ιδέα να δημιουργηθούν «ασφαλείς διάδρομοι» για εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια και επισημαίνουν πως οποιοσδήποτε τέτοιος διάδρομος θα χρειαστεί τη συναίνεση της Ρωσίας.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει για το θέμα αυτό πως μια λύση στο πρόβλημα με τα τρόφιμα απαιτεί μια συνολική προσέγγιση, περιλαμβανομένης της άρσης κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», φέρεται να δήλωσε ο Ρουντένκο. Απαιτεί επίσης την αποναρκοθέτηση από την ουκρανική πλευρά όλων των λιμανιών στα οποία είναι αγκυροβολημένα πλοία. Η Ρωσία είναι έτοιμη, δηλώνει, να παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική διέλευση, κάτι που κάνει καθημερινά.

Η Ρωσία είναι σε επαφή με τον ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ο Ρουντένκο σύμφωνα με ένα άλλο πρακτορείο ειδήσεων, το RIA. Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι ποντίζουν ελεύθερες νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρουντένκο δήλωσε ακόμη, συμφωνα με το Ιντερφάξ, ότι ενδεχόμενη συνοδεία πλοίων της Ουκρανίας, που μεταφέρουν δημητριακά, από δυτικά πολεμικά πλοία θα παρόξυνε σοβαρά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι δεν υπάρχουν σχέδια να σταλούν βρετανικά πολεμικά πλοία για να βοηθήσουν να βγουν οι εξαγωγές τροφίμων από το αποκλεισμένο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Στην Αζοφική θάλασσα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το λιμάνι της Μαριούπολης λειτουργεί κανονικά αφού οι ρωσικές δυνάμεις που το κατέλαβαν αφαίρεσαν πλήρως τις νάρκες από αυτό.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανικό | Κατάθεση σχεδίου ειρήνευσης στον ΟΗΕ από την Ιταλία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This