Ρωσία | Απειλεί με στρατιωτική επέμβαση τη Μολδαβία
Defence Redefined
Published on 02/09/2022 at 12:30

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε χθες τη Μολδαβία ότι η απειλή της ασφάλειας των ρωσικών στρατευμάτων στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας κινδυνεύει να προκαλέσει στρατιωτική αναμέτρηση με τη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει σταθμεύσει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν σε μια ένοπλη σύγκρουση φιλορώσοι αυτονομιστές απέσπασαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής από τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Η Ρωσία δηλώνει ότι ο στρατός της βρίσκεται εκεί για να διατηρεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά η Μολδαβία θέλει η Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι όλοι θα πρέπει να καταλάβουν πως οποιαδήποτε ενέργεια που θα απειλήσει την ασφάλεια των στρατευμάτων τους (στην Υπερδνειστερία) θα θεωρηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου ως επίθεση στη Ρωσία, όπως συνέβη στη Νότια Οσετία, όταν οι ειρηνευτικές μας δυνάμεις είχαν δεχθεί επίθεση από τον (πρώην πρόεδρο της Γεωργίας) Σαακασβίλι.

Το περιστατικό αυτό, το 2008, οδήγησε σε έναν πόλεμο πέντε ημερών στον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν αρκετές πόλεις της Γεωργίας. Λίγο μετά, η Μόσχα αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και ενός άλλου αποσχισθέντος γεωργιανού εδάφους, της Αμπχαζίας.

Η Υπερδνειστερία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη της Μόσχας, ανέφερε μια σειρά σποραδικών επιθέσεων τον Απρίλιο, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις που ήταν ήδη μεγάλες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνορεύει με τη Μολδαβία.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης: Μολδαβία | Έκτακτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
LynkEUs | Δοκιμή του αντιαρματικού συστήματος BLOS στην Κύπρο – Οι κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα

LynkEUs | Δοκιμή του αντιαρματικού συστήματος BLOS στην Κύπρο – Οι κυπριακές εταιρείες συμμετέχουν δυναμικά στα ευρωπαϊκά προγράμματα

Το έργο LynkEUs υλοποιεί κοινοπραξία αποτελούμενη από τις κυπριακές εταιρείες SignalGenerrix, Adittess, και το Ινστιτούτο Κύπρου μαζί με τις MBDA, THALES, Novadem, SAFRAN, FN Herstal, JCD,RMA, Xenics…

Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο σε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

Το Ισπανικό αεροπλανοφόρο σε συνεκπαίδευση με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις – VIDEO και Φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Ισπανική Αμφίβια Δύναμη Κρούσης η οποία αποτελείται από το Αεροπλανοφόρο ESPS JUAN CARLOS I, το Αμφίβιο Πλοίο ESPS CASTILLA και την Φρεγάτα (Φ/Γ) ESPS NAVARRA, στις θαλάσσιες περιοχές…

Pin It on Pinterest

Share This