Ρουμανία | Υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια 32 νορβηγικών F-16
Defence Redefined
Published on 07/11/2022 at 13:54

Η Ρουμανία υπέγραψε την Παρασκευή το συμβόλαιο για την αγορά από τη Νορβηγία 32 μεταχειρισμένων μαχητικών F-16.

Τα αεροσκάφη θα παραδοθούν με εγγύηση λειτουργίας τουλάχιστον 10 ετών, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την απόκτηση αεροσκαφών F-35Α, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρουμανικού Υπουργείου Άμυνας. Τα 32 F-16 θα αρχίσουν να παραδίδονται από το τέλος του 2023, ενώ το ενδιαφέρον για την αγορά των αεροσκαφών ξεκίνησε το 2021.

Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 454 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 354 εκατ. ευρώ στη Νορβηγία για τις δύο μοίρες μαχητικών και 100 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ για την απόκτηση εφεδρικών κινητήρων, ανταλλακτικών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, υπηρεσιών συντήρησης και εκπαίδευσης, καθώς και ειδικού εξοπλισμού για το εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών.

Τα υπόψη F-16 θα έχουν υπηρετήσει την Νορβηγία για περισσότερα από 40 χρόνια, προτού αντικατασταθούν από F-35 στις αρχές του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Νορβηγική Πολεμική Αεροπορία (RoNAF) διαθέτει 57 F-16, ενώ η Ρουμανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει 17 μαχητικά F-16 που αγοράστηκαν από την Πορτογαλία το 2016, ενώ το 2023 αναμένεται να αποσύρει τα εναπομείναντα 20 πεπαλαιωμένα MiG-21 LanceR.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η χώρα του θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2% που είναι σήμερα.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία | Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της κατά 9,8%

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This