Πόλεμος στην Ουκρανία | Μαίνονται οι συγκρούσεις, χωρίς αποτέλεσμα οι διπλωματικές προσπάθειες
Defence Redefined
Published on 23/04/2022 at 09:06

Ούτε το Ορθόδοξο Πάσχα είναι ικανό να τερματίσει τις συγκρούσεις στην Ουκρανία.

Όπως έγινε γνωστό, μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά χθες το βράδυ, αναφέρει το Euronews.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Λοζόβα, μικρή πόλη αλλά σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην περιοχή του Χαρκόβου, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.

Στη Σελένα Νταλίνα στην περιφέρεια Ντανιέτσκ και στην Κριμαία, στην περιοχή Λουγκάνσκ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν πριν από μερικές ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πιθανόν απέκτησαν επίσης έρεισμα στη Στέπνε, στην περιφέρεια Ντανιέτσκ, κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Οι ουκρανικές δυνάμεις μπόρεσαν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ –το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων–, στη Ρουμπίσνε και στο χωριό Νοβοτόσκιβσκε. Στη Μαριούπολη, ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, πάντα σύμφωνα με το επιτελείο.

Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις περιφέρειες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί. Ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Σκοπός της Ρωσίας πιστεύεται ότι είναι να περικυκλωθούν οι μονάδες του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Επιστολή της Ελλάδας στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλείται τον υποδιοικητή της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης, κατά τον οποίον στην δεύτερη φάση αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «στρατιωτική επιχείρηση» οι στόχοι είναι:

  • Πλήρης έλεγχος του Ντονμπάς
  • Μια χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία
  • Πλήρης έλεγχος της Νότιας Ουκρανίας και μία χερσαία δίοδος προς την Υπερδνειστερία, όπου η Μόσχα διατείνεται ότι ο Ρωσόφωνος πληθυσμός καταπιέζεται

Για περισσότερα από 30 χρόνια η Μολδαβία έχει στο έδαφος της μεταξύ 1.500 και 2.000 Ρώσων στρατιωτών μετά τον πόλεμο στην αποσχισθείσα περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Οι ουκρανικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανοίξει διάδρομος εντός της ημέρας για να επιτραπεί η απομάκρυνση αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η κυρία Βέρεστσουκ κατονόμασε εμπορικό κέντρο σε βόρειο τομέα της πόλης, που βρίσκεται πάνω σε έναν από τους δρόμους διαφυγής, ως το σημείο συγκέντρωσης των αμάχων σήμερα το πρωί.

Αναγνώρισε πως αρκετές προσπάθειες να διανοιχτούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι απέτυχαν και διαβεβαίωσε πως κατανοεί πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους αμάχους στη Μαριούπολη. “Όμως κι εσείς κι εγώ πρέπει να προσπαθήσουμε όσες φορές χρειαστεί ώσπου να έχουμε αποτέλεσμα”, συμπλήρωσε η κυρία Βέρεστσουκ.

Διαβάστε επίσης: Νορβηγία | Στέλνει 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral στην Ουκρανία – Πυραύλους HARPOON και NASAMS ζητά ο Ζελένσκι

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

Pin It on Pinterest

Share This