ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πυροσβεστική | Η ανασκόπηση του 2020 και η ανταπόκριση σε χιλιάδες κλήσεις – ΠΙΝΑΚΕΣ
Defence Redefined
Published on 02/02/2021 at 12:48

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά την διάρκεια του έτους 2020 έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 11985 κλήσεις για παροχή βοήθειας οι οποίες αφορούσαν κλήσεις πυρκαγιές,  Ειδικές Εξυπηρετήσεις και Ψευδείς κλήσεις, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσίευσε η Υπηρεσία.

Στα στατιστικά του έτους 2020, αναφέρονται αριθμητικά και σε γραφικές παραστάσεις  ο συνολικός αριθμός των κλήσεων ανά επαρχία. Επίσης, γίνεται αναφορά στο σύνολο των διασωθέντων ατόμων από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαία δυστυχήματα, εργατικά ατυχήματα εγκλωβίστηκαν  σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, σε καταρρεύσεις κτιρίων οι άλλων υποστατικών ψηλά κτήρια, σε γκρεμνούς κ.α.  

Διαβάστε επίσης: Τα νέα οχήματα τύπου Panther της Πυροσβεστικής σε δράση – VIDEO

Αναφορά του συνολικού αριθμού  κλήσεων Ειδικών Εξυπηρετήσεων ανά μήνα και συνολικά για όλο το 2020 και για κάθε Πυροσβεστικό Σταθμό και κατά επαρχία.

Αναφορά του συνολικού αριθμού  κλήσεων πυρκαγιών ανά μήνα και συνολικά για όλο το 2020 και για κάθε Πυροσβεστικό Σταθμό και κατά επαρχία.

Αναφορά του συνολικού αριθμού των πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένων όλων των μηνών για την περίοδο ετών 2008 – 2020. 

Διαβάστε επίσης: Πληροφορίες για την πλήρωση κενών θέσεων σε Αστυνομία Κύπρου και Πυροσβεστική Υπηρεσία

Συγκριτική ποσοστιαία αναλογία αυξομείωσης επί της % μηνιαία και συνολική έτους για τα έτη 2019-2020   Επιπλέον για το έτος 2020 γίνεται αριθμητικός  διαχωρισμός των πυρκαγιών που αφορούν ‘Υπαιθρο και Αστικές.  

Αναφορά του συνολικού αριθμού των  πυρκαγιών Υπαίθρου συμπεριλαμβανομένων όλων των μηνών για την περίοδο ετών 2008 – 2020. Συγκριτική ποσοστιαία αναλογία αυξομείωσης επί της % μηνιαία και συνολική έτους για τα έτη 2019-2020.  

Αναφορά του συνολικού αριθμού των Αστικών πυρκαγιών συμπεριλαμβανομένων όλων των μηνών για την περίοδο ετών 2008 – 2020. Συγκριτική ποσοστιαία αναλογία αυξομείωσης επί της % μηνιαία και συνολική έτους για τα έτη 2019-2020.  

Διαβάστε επίσης: Η γιορτή της μητέρας | Οι μητέρες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Αναφορά ανά μήνα ,αλλά και συνολικά αριθμητικά και ποσοστιαία επί %  για το είδος/τύπο των εγκαταστάσεων/υποστατικών κτλ εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές για το έτος 2020.

Περιγράφονται ανά μήνα, αλλά και συνολικά αριθμητικά και ποσοστιαία επί της % οι αιτίες των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν  για το έτος 2020.

Περιγράφονται ανά μήνα, αλλά και συνολικά αριθμητικά και ποσοστιαία επί της % του συνόλου των αιτίων των  πυρκαγιών Υπαίθρου που εκδηλώθηκαν  για το έτος 2020.

Περιγράφονται ανά μήνα, αλλά και συνολικά αριθμητικά και ποσοστιαία επί της % του συνόλου των αιτίων των Ειδικών Εξυπηρετήσεων στα οποία η υπηρεσία ανταποκρίθηκε  για το έτος 2020.

Διαβάστε επίσης: Νέο αίμα στις τάξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου | VIDEO

Επεξηγηματικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά την διάρκεια του έτους 2020 έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 11985 κλήσεις για παροχή βοήθειας οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για  πυρκαγιές,  ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις .

Η Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί σε συνολικά 7203 πυρκαγιές παγκύπρια. Από αυτές οι 4789 αφορούσαν τις πυρκαγιές υπαίθρου και οι 2414 αφορούσαν τις αστικές πυρκαγιές. Για τα έτη 2019 – 2020, γίνεται μια σύγκριση αυξομειωτικής τάσης  επί τις %. Διαπιστώνεται ότι με την λήξη του τρέχοντος έτους υπάρχει μια αύξηση στο σύνολο όλων των πυρκαγιών  (αστικών – υπαίθρου) της τάξης του 12.88 %. 

Για τις πυρκαγιές υπαίθρου, παρατηρείται για το 2020 αυξητική τάση  με το συνολικό ποσοστό να αυξάνεται κατά 18.95 % σε σχέση με το 2019. Ο μήνας Απρίλιος αν και κάθε χρόνο παραδοσιακά παρουσίαζε σημαντικές αυξήσεις λόγω των λαμπρατζιών ή καύση άλλων άχρηστων αντικειμένων τα οποία καίονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα για το 2020. Παρουσιάζεται σημαντικότατη μείωση με το ποσοστό του να είναι της τάξεως του -50.44% σε πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Αστικές περιοχές και χαμηλή αύξηση στις πυρκαγιές υπαίθρου της τάξης του 6.46% σε σχέση με το 2019, γεγονός που οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Αστυνομίας και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές όσο και ραδιοφωνικές συμμέτοχες των εκπροσώπων τύπου. 

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία | Συμμετοχή στο πρωτοποριακό πρόγραμμα RESPOND-A

Επιπρόσθετα, καταλυτικός ήταν και ο ρόλος  των περιπολιών τόσο της Αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας λόγω των επικρατουσών συνθηκών της πανδημίας και του περιορισμού διακινήσεων και απαγόρευσης  υπαίθριων συνευρέσεων.

Για τις  πυρκαγιές υπαίθρου, λαμβανομένου υπόψη ότι οι μήνες της αντιπυρικής περιόδου είναι βάση των επικρατουσών περιβαλλοντικών συνθηκών οι Μάιος – Νοέμβριος, διαπιστώνεται για αυτή την περίοδο αύξηση της τάξης του 12.7%. Η πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκε συνολικά για την συγκεκριμένη περίοδο σε 3485 πυρκαγιές σε αντίθεση με 3090 την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή, οφείλεται στην παράνομη συνήθεια των καψαλισμάτων κυρίως στις Επαρχίες Λευκωσίας , Λεμεσού και Πάφου.

Διαβάστε επίσης: 4 Μαΐου | Παγκόσμια ημέρα Πυροσβεστών – Οι καθημερινοί ήρωες

Επιπρόσθετα η πολυομβρία των χειμερινών μηνών του έτους 2019 και ο μεγάλος όγκος της ξηρής εύφλεκτης ύλης που υπήρξε τους μήνες της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2020, τόσο στο ύπαιθρο, όσο και σε ανοικτούς χώρους αστικών περιοχών, υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στην αύξηση του ποσοστού των πυρκαγιών. 

Όσον αφορά τις αιτίες των πυρκαγιών υπαίθρου αυτές οφείλονται όπως έχει αναφερθεί σε καψαλίσματα, σκόπιμες καύσεις, καύσεις σκυβάλων, απόρριψη αποτσίγαρων ή άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες στο ύπαιθρο που πιθανόν να προκαλούν πυρκαγιές. Διαπιστώνεται για ακόμη μια χρονιά η συμβολή του ανθρωπινού παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση με το ποσοστό να ξεπερνά το 92%.

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου | Συγκλονιστικό βίντεο για τους πεσόντες Πυροσβέστες στο Μαρί

Επιπρόσθετα στις αστικές πυρκαγιές, διαπιστώνεται μικρή αύξηση της τάξης του 2.51%. Ο αριθμός πυρκαγιών που εκδηλώθηκε σε αστικές περιοχές είναι 2414 σε σύγκριση με 2355 που εκδηλώθηκαν το έτος 2019. Πιθανόν η μικρή αυτή αύξηση να οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν κατά περιόδους λόγω της πανδημίας και των αυξημένων γενικών δραστηριοτήτων των πολιτών που βρίσκονταν υπό περιορισμό. 

Οι κύριοι χώροι εκδήλωσης αστικών πυρκαγιών ήταν σε οικόπεδα, μηχανοκίνητα οχήματα, ιδιωτικές κατοικίες, διαμερίσματα πολυκατοικιών, σκυβαλλοδοχεία, άλλα υποστατικά και άλλους χώρους όπως αυτοί αναφέρονται λεπτομερώς αριθμητικά και ποσοστιαία στο πίνακα του παραρτήματος 6 με τίτλο Χρήση Κτιρίου. Όσον αφορά τις αιτίες πυρκαγιών σε Αστικές περιοχές αυτές οφείλονταν ως επί το πλείστον σε ηλεκτρικά προβλήματα σε ηλεκτρικές συσκευές σε κατοικίες ή υποστατικά, ηλεκτρικά ή μηχανικά προβλήματα σε οχήματα, αποτσίγαρα, κακόβουλες πράξεις , εμπρησμούς, ελαττωματικές καπνοδόχους και εστίες τζακιού, λανθασμένη χρήση εστιών θέρμανσης και μαγειρικών συσκευών, λανθασμένη ή αμελή χρήση εργαλείων ή συσκευών σε χώρους εργασίας.  

Αναλυτική κατάσταση αριθμητικός αλλά και ποσοστιαίος των αιτιών πυρκαγιάς σε αστικές περιοχές αναφέρεται στον πίνακα του παραρτήματος 7 με τίτλο Αιτίες πυρκαγιών. Διαπιστώνεται δε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τις αιτίες πρόκλησης πυρκαγιών να φτάνει το 90%. 

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική | Απαντά στα δημοσιεύματα που αφήνουν αιχμές για το τηλεσκοπικό βραχιονοφόρο όχημα – VIDEO

Άξια αναφοράς είναι η καμένη έκταση της υπαίθρου η οποία παρουσιάζεται για το 2020 (18.20 τ.χλμ), αυξημένη κατά 8.16 τ.χλμ σε σχέση με το 2019 (10.04 τ.χλμ) . 

Η οικονομική πτυχή των ζημιών, παρουσιάζεται  μειωμένη για το 2020. Όπως καταγράφονται οι ζημιές εκτιμώμενες κατά προσέγγιση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το 2020 υπήρξαν συνολικές ζημίες (9,915.210 εκ. ευρώ ) από τις οποίες το ποσό των 9,323.310  εκ. αφορούσε  αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 591,900 χιλ. αφορούσε πυρκαγιές υπαίθρου. 

Το 2019 υπήρξε συνολικό ποσό ζημιών (10,859.502 εκ. ευρώ) , από τις οποίες το ποσό των 9,975.807 εκ αφορούσε τις αστικές πυρκαγιές και το ποσό των 883,395 χιλ ευρω αφορούσε τις πυρκαγιές υπαίθρου. Παρατηρείται μείωση των ζημιών στις αστικές πυρκαγιές, παρόλη την αύξηση που υπήρχε στον αριθμό των ανταποκρίσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αστικές πυρκαγιές το 2020 που ανήλθε στο ποσοστό του 2.51% και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στους χώρους που εκδηλώθηκαν.  

Η μείωση των ζημιών στις πυρκαγιές υπαίθρου κατά το 2020, σε σχέση με το 2019, οφείλεται επίσης στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, παρόλο του αυξημένου γενικό ποσοστού πυρκαγιών υπαίθρου που στο 18.95% σε σχέση με το 2019.   

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου | Γνωρίστε την μέσα από το σύντομο βίντεο της Υπηρεσίας

Το σύνολο των ατόμων τα οποία διασώθηκαν, τραυματίστηκαν ή έχασαν την ζωή τους εξ υπαιτιότητας των πυρκαγιών έφτασε στους 124. Σημαντικά πιο αυξημένος αριθμός από το έτος 2019 όπου ο αριθμός ανήλθε στους 80. Αναλυτικά η Πυροσβεστική Υπηρεσία προέβη, για το 2020, σε 18 διασώσεις από πυρκαγιές σε σχέση με 41 για το 2019. Υπήρξαν 103 τραυματισμοί σε σύγκριση με 31 το 2019, και έχασαν την ζωή τους 3 άτομα από πυρκαγιές σε σχέση με 8 της αντίστοιχης περσινής περιόδου.   

Μείωση παρατηρείται, στις ανταποκρίσεις Ειδικών Εξυπηρετήσεων της τάξης του 13.7%. Για το 2020 υπήρξε ανταπόκριση 4028 κλήσεων σε σχέση με το 2019 οι οποίες ανήλθαν στις 5551. Μείωση η οποία ουσιαστικά οφείλεται στις μειωμένες ανταποκρίσεις σε περιστατικά πλημμυρών λόγω των καιρικών συνθηκών, διασώσεων ζώων, ανταποκρίσεων ανελκυστήρων αλλά και άλλων γενικών ανταποκρίσεων Ειδικών Εξυπηρετήσεων που διεκπεραιώνει  η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Διαβάστε επίσης: Έρευνα Πολιτικής Άμυνας | Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τους Κύπριους και η εμπιστοσύνη προς τις Αρχές – ΠΙΝΑΚΕΣ

Ως επί το πλείστον οι ανταποκρίσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ειδικές εξυπηρετήσεις, εστιάζονται σε αποπαγιδεύσεις ατόμων τα οποία εγκλωβίζονται   σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, ανταποκρίσεις σε πλημμύρες που αφορούν αντλήσεις όμβριων υδάτων  από κατοικίες ή άλλα υποστατικά, ρυμουλκήσεις ή διασώσεις ατόμων τα οποία εγκλωβίζονται στα οχήματα τους εντός πλημμυρισμένων δρόμων, ανοίγματα οχετών ομβρίων υδάτων, προλήψεις δυστυχημάτων, διασώσεις ζώων, ανταποκρίσεις σε τροχαίες  συγκρούσεις και αποπαγιδεύσεις ατόμων, βοήθεια για μεταφορά ασθενών, παροχή βοήθειας στην Αστυνομία για διάφορα περιστατικά. 

Αναλυτική κατάσταση των Αιτιών ανταπόκρισης σε Ειδικές Εξυπηρετήσεις σε αριθμό αλλά και σε ποσοστιαία αναλογία επί % παρουσιάζεται στον πίνακα του Παραρτήματος 9.   

Διαβάστε επίσης: Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη AirTractor σε δράση | VIDEO

Επίσης η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προέβη κατά το έτος 2020 στην διάσωση 1774 ατόμων. Οι διασώσεις αφορούσαν άτομα τα οποία ενεπλάκησαν σε πυρκαγιές, σε τροχαίες συγκρούσεις, εργατικά ατυχήματα, εγκλωβισμούς  σε ελαττωματικούς ανελκυστήρες, αποπαγιδεύσεις ατόμων μετά από καταρρεύσεις κτιρίων οι άλλων υποστατικών, διασώσεις από  ψηλά κτίρια, διασώσεις από υγρό στοιχείο, πηγάδια, από γκρεμνούς είτε μετά από τροχαία δυστυχήματα είτε μετά από ατύχημα και τραυματισμό πεζών ατόμων και εγκλωβισμό τους σε απροσπέλαστες περιοχές, είτε διασώσεων  ατόμων τα οποία έχασαν τον προσανατολισμό τους σε υπαίθριες ή δασικές περιοχές. 

Γενικότερα  οι 1650 περιπτώσεις από τις 1774, δεν αφορούσαν διασώσεις από πυρκαγιές που για τις οποίες γίνεται ειδική αναφορά, στην παράγραφο 6, αλλά προσφορά βοήθειας σε άτομα τα οποία βρέθηκαν σε κίνδυνο ή εγκλωβίστηκαν σε θαλάμους ανελκυστήρων στις οποίες τα 222 άτομα υπέστησαν τραυματισμούς και τα 41 κατέληξαν σε θάνατο.

Διαβάστε επίσης: Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου | H Πρόληψη είναι ευθύνη όλων μας VIDEO

Όσο αφορά τις Ψευδείς κλήσεις, αυτές διαχωρίζονται σε 3 κατηγορίες .

  • Κακόβουλες: Αφορούν κλήσεις, οι οποίες είναι ψευδείς και γίνονται αποκλειστικά με κακή πρόθεση.  
  • Με καλό σκοπό: Αφορούν κλήσεις, οι οποίες δεν έχουν κακή πρόθεση αλλά γίνονται από άτομα τα οποία εντοπίζουν στο περιβάλλον  χαρακτηριστικά τα οποία προσομοιάζουν με πυρκαγιά, όπως π.χ σκόνη στο ύπαιθρο η οποία παράγεται από γεωργικό ελκυστήρα ο οποίος οργώνει χωράφι και η οποία εκλαμβάνεται από περαστικούς ως πυρκαγιά.
  • Ένεκα μηχανικής ή ηλεκτρικής βλάβης: Ήχηση συστημάτων συναγερμού χωρίς να υπάρχει πυρκαγιά γιατί υπέστησαν μηχανική ή ηλεκτρική βλάβη.

Διαβάστε επίσης: ΕΜΑΚ | Διάσωση λουόμενου από θάλασσα της Λεμεσού | VIDEO

Συνολικά ο αριθμός των ψευδών κλήσεων για το 2020, ανέρχεται στις 753 σε αντίθεση με το 2019  που ο αριθμός ανήλθε στις 886. Διαπιστώνεται μια μείωση του 15.01 %. Παρόλα ταύτα η συντριπτική πλειοψηφία των Ψευδών κλήσεων αφορά κλήσεις με καλό σκοπό. Πιο συγκεκριμένα για το 2020 οι 647 κλήσεις αφορούσαν κλήσεις με καλό σκοπό, 93 λόγω μηχανικής/ηλεκτρικής βλάβης και 13 μόνον αφορούσαν κακόβουλες. Αυτό αποδεικνύει την υπερευαισθησία του κοινού σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης ειδοποίησης των ομάδων καταστολής.  

Παρόλες τις δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν ειδικά την αντιπυρική περίοδο  η επιθετική τακτική που εφαρμόζει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με επίγειες και εναέριες δυνάμεις από το αρχικό στάδιο των πυρκαγιών αποδεικνύεται καταλυτική για το περιορισμό τόσο των πυρκαγιών  υπαίθρου όσο και των αστικών πυρκαγιών.

Διαβάστε επίσης: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος στο Μαρί

Πέραν αυτών καταλυτικοί παράγοντες για την μείωση είναι:

  1. Οι καλές περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν μέχρι και τον μήνα Ιούνιο με αρκετές βροχοπτώσεις.
  2. Τα μέτρα προλήψεις που έλαβαν όλες οι Υπηρεσίες τόσο οι Υπηρεσίες καταστολής όσο και πρόληψης
  3. Η ανθρώπινη ευσυνειδησία η οποία αναπτύχθηκε μετά από τις εκστρατείες οι οποίες γίνονται σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης του κοινού με αποτέλεσμα να είναι μειωμένες αρκετά οι ανθρώπινες δραστηριότητες που μπορεί να προκαλούν πυρκαγιές και επιπλέον η έγκαιρη ενημέρωση που λαμβάνουν οι δυνάμεις καταστολής όταν εντοπίζεται πυρκαγιά. 
  4. Οι περιπολίες , οι στελεχώσεις των Σταθμών Υπαίθρου, και η συνεργασία που υπάρχει στα θέματα αυτά με όλες τις Υπηρεσίες καταστολής.  
  5. Η συμβολή της Αστυνομίας στη διερεύνηση αιτιών πυρκαγιάς με ανακριτική δράση αλλά και προσαγωγή ενόχων ενώπιον δικαστηρίου

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα μητέρας προς την Πυροσβεστική “Χάρη σε εσάς, ζει σήμερα το παιδί μου”

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
1500 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον Έβρο σε μια μέρα – Οργανωμένο Τουρκικό σχέδιο

1500 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον Έβρο σε μια μέρα – Οργανωμένο Τουρκικό σχέδιο

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εργαλειοοποίησης των μεταναστών από την πλευρά της Τουρκίας, κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This