ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Σε τουλάχιστον 25 ανέρχονται οι νεκροί από τη συντριβή μεταγωγικού στρατιωτικού αεροσκάφους τύπου Antonov AN-26, του ουκρανικού στρατού, χθες το βράδυ στην περιοχή του Χαρκόβου, στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «προς το παρόν, σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, 25 άτομα έχουν σκοτωθεί, υπάρχουν δύο τραυματίες που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι έρευνες για άλλους επιβαίνοντες βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες Παρασκευή. Στην περιοχή έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Χαρκόβου, Αλέξι Κούτσερ, τέσσερα άτομα αγνοούνται. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 22 νεκρούς, δύο σοβαρά τραυματίες και δύο αγνοούμενους.
Διαβάστε επίσης: Συνετρίβη αεροσκάφος MIG-21 στην δυτική Σερβία – VIDEO & Φωτογραφίες
Το AN-26 συνετρίβη κατά την προσγείωση του περίπου στις 20:50 τοπική ώρα (και ώρα Κύπρου) δύο χιλιόμετρα από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσουγκόιν, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία εκτάκτων αναγκών. Το αεροσκάφος έπιασε φωτιά μετά τη συντριβή του η οποία κατασβέστηκε μια ώρα αργότερα.
UPDATE: At least 18 killed in military plane crash in northeast Ukraine, 2 survivors – official https://t.co/EWi2BEt9Oh
— BNO News (@BNONews) September 25, 2020
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κυβερνήτης Κούτσερ ανέφερε πως με βάση τα αρχικά στοιχεία, ο αριστερός κινητήρας του μεταγωγικού παρουσίασε βλάβη πριν τη συντριβή. «Υπήρξε ειδοποίηση από τον πιλότο ότι ο αριστερός κινητήρας υπέστη βλάβη, όπως το καταλαβαίνω», είπε. Σημείωσε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να είναι μια κρίσιμη κατάσταση για έναν έμπειρο πιλότο. «Τι συνέβη μετά είναι αδιευκρίνιστο, θα καθοριστεί από την έρευνα», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.
Εκτός από το πλήρωμα, στο αεροσκάφος επέβαιναν 28 πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και σπουδαστές του Ινστιτούτου των ουκρανικών αεροπορικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Αργότερα οι αρχές διευκρίνισαν ότι υπήρχαν 27 άτομα στο αεροσκάφος, καθώς δεν επιτράπηκε η επιβίβαση σε ένα φοιτητή.
Εικόνες που αναρτήθηκαν από τις αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν το μερικώς κατεστραμμένο και καμένο αεροσκάφος κοντά σε ένα δρόμο.
«Φρικτή τραγωδία», έγραψε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στο σημείο του δυστυχήματος σήμερα Σάββατο.
Παράλληλα διέταξε να «συσταθεί επειγόντως μια κυβερνητική επιτροπή για να διευκρινιστούν οι συνθήκες και οι αιτίες» της καταστροφής.
Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της χώρας της για την θανατηφόρα συντριβή του στρατιωτικού αεροσκάφους.
Η μικρή πόλη Τσουγκόιν βρίσκεται περίπου 30 χλμ νοτιοανατολικά του Χάρκοβο και περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της πρώτης γραμμής που χωρίζει τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης από εκείνα που βρίσκονται στο χέρια φιλορώσων αυτονομιστών.
Αρκετά στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν συντρίψει στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων τα τελευταία χρόνια.
Το Antonov AN-26 είναι δικινητήριο ελαφρύ μεταγωγικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε κοντά στο Κίεβο μεταξύ 1969 και 1986, όταν η Ουκρανία ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Έχει μήκος 23.8 m, ύψος 8.58 m και αναπτύσσει ταχύτητα 440 Km/h. Tο AN-26 έχει ενταχθεί στους αεροπορικούς στόλους της Ουγγαρίας, Ρουμανίας, (πρώην)Τσεχοσλοβακίας, Αγκόλας, Κούβας, Βουλγαρίας και της (πρώην) Ανατολικής Γερμανίας (GDR).
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Antonov.com
Διαβάστε επίσης: Συντριβή κινεζικού SU-35 | Η Ταϊβάν αρνείται τους ισχυρισμούς ότι το κατέρριψε – VIDEO
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER
Daily Mail | Τραγικό δυστύχημα με κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο – 55 νεκροί
Αρμενία | Η βουλή επικύρωσε την ένταξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια κίνηση…
Γερμανία | Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού εξοπλισμού για το 2023
Εθνική Φρουρά | Υπογραφή Προγραμμάτων Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία
Daily Mail | Τραγικό δυστύχημα με κινεζικό πυρηνικό υποβρύχιο – 55 νεκροί
ΔΙΠΑΕ | Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ)
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος υπέγραψε, διά του Πρύτανη Καθ. Σταμάτη Αγγελόπουλου, Μνημόνιο Συνεργασίας με τον…
INTRACOM DEFENSE | Συμμετοχή σε πέντε νέα έργα του EDF 2022
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC), και τα πέντε νέα έργα στα οποία συμμετέχει…
Τμήμα Δασών | Αγορά τριών αεροσκαφών και άλλα μέτρα κατά των πυρκαγιών
Αρμενία | Η βουλή επικύρωσε την ένταξή της στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας επικύρωσε την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρόκειται για μια κίνηση…
0 Σχόλια