Πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στην Κύπρο – Εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας, διευκολύνσεις για το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό και διεθνή ζητήματα στην ατζέντα
Defence Redefined
Published on 11/11/2022 at 16:08

Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στο Υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ). Η επίσκεψη της κας Christine Lambrecht πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου και οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, αποτελούν ορόσημο για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Γερμανίας. 

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ έφτασε στην Κύπρο με την κορβέτα «Erfurt» όπου σταθμεύει μέρος της γερμανικής προσωρινής δύναμης UNIFIL στο Λίβανο. Συνομίλησε με το προσωπικό καθώς έφτασε στη Λεμεσό και στη συνέχεια έφτασε στη Λευκωσία για συνάντηση με τον ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν τον τομέα της άμυνας, ανέλυσαν εκτενώς τις προοπτικές εμβάθυνσης της αμυντικής μας συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα θέματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε την ομόλογό του για την τουρκική αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή, τις παράνομες ενέργειες και αξιώσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τις περιφερειακές πρωτοβουλίες της ΚΔ με στόχο την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Μετέφερε επίσης την πλήρη υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης προς το γερμανικό απόσπασμα που φιλοξενείται από το 2006 στην Κύπρο και έχει την ευθύνη της θαλάσσιας επιτήρησης στο πλαίσιο της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL). Οι σημαντικές διευκολύνσεις που λαμβάνει το Γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό, αποτελούν τη συμβολή της ΚΔ στην αποτελεσματική εκτέλεση της αποστολής του, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τη Γερμανίδα Υπουργό συνόδευαν μέλη του Κοινοβουλίου της Γερμανίας.

Με τη σειρά της η Γερμανίδα ΥΠΑΜ ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημορκατία για τις διευκολύνσεις που παρέχει στο Γερμανικό Ναυτικό για τους σκοπούς της UNIFIL ενώ ανέφερε πως οι ομάδες εργασίας δουλεύουν για την ενεργό υλοποίηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας που υπεγράφη τον Μάιο.

Η ΥΠΑΜ της Γερμανίας επισκέφθηκε επίσης σημεία της πράσινης γραμμής ενώ σε ανάρτηση της αναφέρει πως επισκέφθηκε το σημείο “Charly” που πήρε το όνομα του από το ανάλογο στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης: Εθνική Φρουρά | Υπογραφή Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γερμανία

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This