Πρόγραμμα GCAP | Η ΕΕ ενέκρινε τη βρετανοϊταλοϊαπωνική κοινοπραξία για το μαχητικό 6ης γενιάς
Defence Redefined
03/06/2025

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε επίσημη έγκριση στη δημιουργία κοινοπραξίας, που περιλαμβάνει τις εταιρείες BAE Systems (Holdings) Limited, Japan Aircraft Industrial Enhancement Co Ltd και Leonardo S.p.A.

Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί ως κύριος ανάδοχος και επικεφαλής ενοποιητής συστημάτων (lead systems integrator) του Προγράμματος Global Combat Air Programme (GCAP).

Η σύμπραξη αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους έκτης γενιάς, κυρίως για τις κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει επίσης προοπτική για μελλοντικές πωλήσεις και σε άλλες κυβερνήσεις ή περιοχές.

Η ιδιοκτησία της κοινοπραξίας θα κατανέμεται ισομερώς, με κάθε εταίρο να κατέχει ποσοστό 33,3%. Η έδρα της νέας εταιρείας θα βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο πρώτος της Διευθύνων Σύμβουλος θα προέρχεται από την Ιταλία.

Το GCAP είναι μια πολυεθνική συνεργασία με στόχο την ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς έως το 2035. Το αεροσκάφος αυτό θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα ενός ευρύτερου «συστήματος συστημάτων», ικανού να επιχειρεί σε αέρα, ξηρά, θάλασσα, διάστημα και στον κυβερνοχώρο.

Το μαχητικό θα είναι πλήρως ψηφιακό και θα μπορεί να εκτελεί αποστολές σε συνδυασμό με άλλα μέσα, μέσω ενός ολοκληρωμένου δικτύου διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών. Η υποδομή αυτή θα περιλαμβάνει τεχνητή νοημοσύνη, υπερυπολογιστικά συστήματα, «τακτικό νέφος» (combat cloud) και ταχύτατες, ανθεκτικές στον κυβερνοπόλεμο διασυνδέσεις για την ασφαλή και άμεση ανταλλαγή δεδομένων.

Το GCAP αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη και στις τρεις χώρες εταίρους. Θα στηρίξει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και θα ενισχύσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στους τομείς της αεροδιαστημικής και της άμυνας, εμπλέκοντας εταιρείες όπως οι Avio Aero, Elettronica και MBDA Italia, καθώς και πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία αναπτύσσουν το δικό τους πρόγραμμα μαχητικού νέας γενιάς, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα στους κόλπους της αμυντικής βιομηχανίας για το κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να στηρίξει δύο τόσο μεγάλα προγράμματα. Παρά ταύτα, το GCAP θεωρείται μία από τις πλέον προηγμένες και στρατηγικές πρωτοβουλίες στον τομέα της Αεροδιαστημικής, της Άμυνας και της Ασφάλειας, στοχεύοντας στην εξασφάλιση τεχνολογικής κυριαρχίας για τις επόμενες γενιές.

Διαβάστε επίσης: GCAP | Οι βιομηχανικοί εταίροι κατέληξαν σε συμφωνία ορόσημο για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Κεραμωτή Καβάλας | Μνημείο για τους οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο – Μαρτυρεί την προσφορά της Ελλάδας

Κεραμωτή Καβάλας | Μνημείο για τους οπλίτες και αξιωματικούς που υπηρέτησαν στην Κύπρο – Μαρτυρεί την προσφορά της Ελλάδας

Αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμή των Ελλαδιτών οπλιτών και αξιωματικών που υπηρέτησαν στην Κύπρο καθώς και τελετή ταφής των οστών του πεσόντος Χαράλαμπου Σαμλιάν…

Pin It on Pinterest

Share This