ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Προειδοποιήσεις Ιορδανού Βασιλιά για ισραηλινές κινήσεις που δημιουργούν αστάθεια στη Μέση Ανατολή
Defence Redefined
Published on 14/07/2020 at 08:40

Ο Αμπντάλα Β`, βασιλιάς της Ιορδανίας, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι εάν το Ισραήλ αποφασίσει μονομερώς να προσαρτήσει τμήματα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, θα εντείνει την αστάθεια στην περιοχή και θα διαγράψει τις ελπίδες επίλυσης της αραβοϊσραηλινής διένεξης, που κρατάει δεκαετίες.

Ο Ιορδανός μονάρχης είπε απευθυνόμενος σε Βρετανούς κοινοβουλευτικούς ότι ο μόνος δρόμος προς τη συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

“Οποιαδήποτε μονομερής ισραηλινή πρωτοβουλία για την προσάρτηση εδαφών στη Δυτική Όχθη είναι απαράδεκτη, καθώς θα υπονομεύσει την προοπτική της επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή”, ανέφερε ο μονάρχης του χασεμιτικού βασιλείου απευθυνόμενος σε μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής διεθνών υποθέσεων και άμυνας κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης, σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού.

Διαβάστε επίσης: Ιορδανία | Η προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Οχθης συνιστά πρωτοφανή κίνδυνο

Η Ιορδανία πρωτοστατεί μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη διπλωματική εκστρατεία που εναντιώνεται στο σχέδιο του Ισραήλ να προσαρτήσει τμήματα της Δυτικής Όχθης, όπως προβλέπει το σχέδιο που καταρτίστηκε από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμπντάλα Β`, μολονότι θεωρείται αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ, τονίζει τους τελευταίους μήνες ότι η ισραηλινή πολιτική και το σχέδιο του Τραμπ ενδέχεται να οδηγήσουν σε σύρραξη που θα έπληττε τις σχέσεις της Ιορδανίας με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ απέσπασε τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το ιορδανικό κράτος στον πόλεμο του 1967. Η Ιορδανία ήταν η δεύτερη αραβική χώρα, μετά την Αίγυπτο, που υπέγραψε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ. Μεγάλο μέρος των 7 εκατομμυρίων πολιτών του βασιλείου έχει παλαιστινιακή καταγωγή.

Διαβάστε επίσης: Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν με νεκρούς και τραυματίες

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This