Πολωνία | Την πρώτη συστοιχία HIMARS παρέλαβε o στρατός
Defence Redefined
Published on 16/05/2023 at 09:27

Η Πολωνία παρέλαβε την πρώτη συστοιχία πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS.

Η Βαρσοβία σχεδιάζει να αναπτύξει αυτό το αμερικανικής κατασκευής οπλικό σύστημα στη μεθόριο της Πολωνίας με τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ.

Τον Μάρτιο, το πολωνικό υπουργείο διευκρίνισε ότι αυτά τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας θα εξοπλίσουν μια στρατιωτική μονάδα με βάση το Όλζτιν, σε απόσταση περίπου 80 χλμ από τα σύνορα με το Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με τον Πολωνό υπουργό, τα HIMARS θα ενισχύσουν τον πολωνικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην ανατολική πτέρυγα της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

Η Πολωνία, μια χώρα που συνορεύει με την Ουκρανία, την οποία στηρίζει σθεναρά, αγόρασε 20 HIMARS το 2019 και τώρα λαμβάνει την πρώτη παράδοση αυτών των συστημάτων. Η Βαρσοβία έχει αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με την Ουάσινγκτον για να αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό από αυτά τα όπλα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση σχεδόν 500 εκτοξευτών πυραύλων στην Πολωνία. Αυτοί θα μεταφερθούν στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε χθες ο Μπλάστσακ, ενώ είπε ότι πρόθεση της Πολωνίας είναι να διασφαλιστεί ότι στο πλαίσιο αυτής της νέας σύμβασης, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση, η συμπαραγωγή των HIMARS μπορεί να γίνει στην Πολωνία.

Η Πολωνία έχει ανακοινώσει σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, που πλέον ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτή την αύξηση ο πρωθυπουργός της χώρας την αιτιολόγησε λέγοντας ότι η Πολωνία πρέπει να εξοπλιστεί πιο γρήγορα, μπροστά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από τον ΕΜΕ για αμυντικές δαπάνες

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
29 Μαΐου 1453 | Το ισοζύγιο ισχύος Βυζαντινών και Οθωμανών – Ο Ελληνισμός τιμά και αγωνίζεται

29 Μαΐου 1453 | Το ισοζύγιο ισχύος Βυζαντινών και Οθωμανών – Ο Ελληνισμός τιμά και αγωνίζεται

Το να σου παραδώσω την Πόλη ούτε δικό μου δικαίωμα είναι ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, γιατί όλοι με μια ψυχή προτιμούμε να πεθάνουμε με τη θέλησή μας και δε λυπόμαστε για τη ζωή μας…

Pin It on Pinterest

Share This