Πολωνία | Σταματάει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία
Defence Redefined
Published on 21/09/2023 at 11:32

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφέρει πλέον όπλα στο Κίεβο, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News, μια δήλωση ενδεικτική της όξυνσης της έντασης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Η Πολωνία θα επικεντρωθεί κυρίως στον εκσυγχρονισμό και τον γρήγορο εξοπλισμό του πολωνικού στρατού, προκειμένου να γίνει ένας από τους πιο ισχυρούς χερσαίους στρατούς στην Ευρώπη, και αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξήγησε.

Ο Μοραβιέτσκι δεν διευκρίνισε πότε η Πολωνία, μία από τις χώρες που παρέχουν τα περισσότερα όπλα στην Ουκρανία, σταμάτησε να εξοπλίζει τη γείτονά της ούτε αν αυτό συνδέεται με την αντιπαράθεση για τα ουκρανικά σιτηρά, τις εισαγωγές των οποίων απαγόρευσε η Βαρσοβία με στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα των αγροτών της.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες, αφού η Βαρσοβία κάλεσε “εκτάκτως” τον Ουκρανό πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ. Προχθές Τρίτη ο Ζελένσκι κατήγγειλε ότι κάποιες χώρες εμποδίζουν την αλληλεγγύη με την Ουκρανία υποστηρίζοντας έμμεσα τη Ρωσία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρεσβευτή, κατήγγειλε αυτό τον “ψευδή ισχυρισμό”, τον οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα άδικο απέναντι στη Πολωνία η οποία στηρίζει την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν περιορισμούς στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία την Παρασκευή, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση στις πωλήσεις σε πέντε ευρωπαϊκές γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται και η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: Φιντάν | Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση για τα σιτηρά εκτός από την αρχική συμφωνία Ουκρανίας – Ρωσίας

Σε απάντηση το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αντιδρώντας χθες, Τετάρτη, ο Μοραβιέτσκι προειδοποίησε ότι η χώρα του θα μπορούσε να απαγορεύσει την εισαγωγή και άλλων ουκρανικών προϊόντων.

Η άσκηση πίεσης στην Πολωνία στα διεθνή φόρουμ ή η κατάθεση προσφυγών σε διεθνή δικαστήρια δεν είναι οι κατάλληλες μέθοδοι για να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών, σχολίασε η πολωνική διπλωματία σε ανακοίνωση της.

Η Ουκρανία ζητά από την Πολωνία να βάλει στην άκρη το συναίσθημα, αντέδρασε ο Όλεχ Νικολένκο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της Βαρσοβίας ότι καλεί τον Ουκρανό πρεσβευτή για να του διαμαρτυρηθεί. Καταγγέλλοντας τον απαράδεκτο για την Ουκρανία χαρακτήρα της μονομερούς απαγόρευσης από την Πολωνία των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών, ο Νικολένκο πρόσθεσε ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε στην Πολωνία μια εποικοδομητική λύση στο πρόβλημα των σιτηρών.

Επέκρινε εξάλλου “τον λανθασμένο χαρακτήρα” των δηλώσεων του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, συνέκρινε την Ουκρανία με έναν άνθρωπο που πνίγεται και κινδυνεύει να παρασύρει στο βυθό και να πνίξει και όποιον προσπαθεί να τον σώσει, εννοώντας τη χώρα του.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Πάνω από το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν | Υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας – Συνέχεια διαβουλεύσεων για τις διαφωνίες

Σε σύντομη απάντηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη και τόνισε πως η μειονότητα είναι Μουσουλμανική…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This