Πολωνία | Πάνω από το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα
Defence Redefined
Published on 07/09/2023 at 08:46

Πάνω από το 4% του ΑΕΠ θα διαθέσει η Πολωνία στην άμυνά της κατά το επόμενο οικονομικό έτος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα.

Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν 137 δισεκατομμύρια ζλότι (περίπου 35 δισεκ. ευρώ) για την άμυνα. Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 4% του ΑΕΠ, είπε ο Ντούντα μιλώντας στη μεγάλη έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίλτσε.

Δεν υπάρχει κάποιο τίμημα που να μην αξίζει να πληρωθεί, ώστε η Πολωνία να είναι ελεύθερη, εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη και οι Πολωνοί να ζουν με ασφάλεια, πρόσθεσε ο πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο PAP.

Η Πολωνία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποφάσισε να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόσφατα σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο που αποτελεί για αυτήν μια άλλη γειτονική χώρα, η Λευκορωσία, την οποία καταγγέλλει για προβοκάτσια εκ μέρους κυρίως των μισθοφόρων της οργάνωσης Βάγκνερ που πλέον εδρεύουν εκεί.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία η Βαρσοβία υπέγραψε πολλές εξοπλιστικές συμβάσεις, κατά κύριο λόγο με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Στα τέλη Αυγούστου η Ουάσινγκτον ενέκρινε μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση 96 ελικοπτέρων Apache, συνολικής αξίας 12 δισεκ. δολαρίων. 

Η Βαρσοβία θα αγοράσει επίσης από τις ΗΠΑ 32 μαχητικά F-35, 366 άρματα Abrams και αντιπυραυλικά συστήματα Patriot. Από τη Νότια Κορέα έχει συμφωνήσει να αγοράσει περίπου χίλια άρματα Κ2, 50 μαχητικά αεροσκάφη FA-50, 288 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών Κ239, ενώ από τη βρετανική θυγατρική της ευρωπαϊκής εταιρείας MBDA θα πάρει αντιαεροπορικούς πυραύλους αξίας περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ. 

Χθες, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αγοράσει από τη Νορβηγία τέσσερα νορβηγικά συστήματα αντι-πλοϊκών πυραύλων NSM, βεληνεκούς 185 χλμ. και αξίας 1,4 δισεκ. ευρώ, όπως έγινε γνωστό από την κατασκευάστρια εταιρεία Kongsberg Defence & Aerospace. Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευτούν είτε από την ξηρά, είτε από τη θάλασσα.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Συμβόλαιο 114 εκατ. για 24 συστήματα ναρκοθέτησης BAOBAB-K – VIDEO

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

KNDS Nexter | Το τακτικό UGV PHOBOS

Η Nexter, εταιρεία του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems), ανακοίνωσε την άφιξη του νέου τακτικού Μη Επανδρωμένου Οχήματος Εδάφους…

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

ΓΕΕΘΑ | Παρακολούθηση Επίδειξης από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Σύγχρονων Τεχνολογιών του Διακλαδικού Κέντρου Έρευνας/Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας – Φωτογραφίες

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου…

Pin It on Pinterest

Share This