Πολωνία | Αμυντική συμφωνία με την Νότια Κορέα για την αγορά γιγάντιου πακέτου οπλικών συστημάτων
Defence Redefined
Published on 28/07/2022 at 12:15

Σε μια πολύ σημαντική αμυντική συμφωνία ήρθαν χθες Τετάρτη, Πολωνία και Νότια Κορέα, καθώς η κυβέρνηση της Πολωνίας υπέγραψε συμβόλαια για την προμήθεια και την παραγωγή με άδεια στη χώρα βαρέων όπλων και αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα  κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βαρσοβία.

Στο εν λόγω πακέτο μαμούθ συμπεριλαμβάνονται περίπου χίλια Κύρια Άρματα Μάχης K2 Black Panther, περίπου 650 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ K9 Thunder, καθώς και 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50 Golden Eagle.

Το κόστος της συμφωνίας δεν έχει ανακοινωθεί από την πολωνική κυβέρνηση, αλλά σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, η δαπάνη θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

“Αντλούμε μαθήματα από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία”, είπε στον Τύπο ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, μετά την υπογραφή των συμβολαίων με αντιπροσώπους των ομίλων Korea Aerospace Industries και Hyundai. “Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να εξοπλιστεί ο πολωνικός στρατός”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, τα πρώτα 12 από τα 48 FA-50 (πρόκειται για εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά ανεπτυγμένα από την KAI και τη Lockheed Martin, με βάση το F-16) θα παραδοθούν στην Πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2023. Η KAI εξάλλου σχεδιάζει να μεταφέρει προοδευτικά στο μέλλον την παραγωγή των FA-50 στην Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Ξεκινά η κατασκευή του τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Αυτά θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού, ιδίως τα MiG-29, και θα τεθούν σε υπηρεσία μαζί με F-16 και, αργότερα, στην Πολωνική Πολεμική Αεροπορία θα ενταχθεί το F-35, που έχει παραγγείλει η Πολωνία από τις ΗΠΑ.

Τα πρώτα 180 Κύρια Άρματα Μάχης θα παραδοθούν φέτος, είπε ο κ. Μπλάστσακ στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. Η δεύτερη παρτίδα, αποτελούμενη από 800 άρματα, θα παραχθεί εν μέρει στην Πολωνία.

Επιπλέον, οι Πολωνικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν από φέτος 48 πυροβόλα K9, προς αντικατάσταση των πυροβόλων που προσφέρθηκαν στην Ουκρανία. Άλλα 600 θα παραληφθούν το 2024 και το 2026 θα αρχίσουν να παράγονται στην Πολωνία.

Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ και του NATO, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συγκαταλέγεται στους κυριότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου. 

Η κυβέρνηση του άλλοτε κράτους-μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών εξαιτίας της ρωσικής απειλής. Ανακοίνωσε τις αγορές 32 ελικοπτέρων AW149 της Leonardo (Ιταλία), 366 κυρίων αρμάτων μάχης Abrams (ΗΠΑ) και συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος CAMM iLauncher που παράγει το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA.

Με πληροφορίες από: AFP, DPA, ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Πολωνία | Προσομοίωσαν πόλεμο με την Ρωσία με την συμμετοχή F35 και Patriot – Τραγικά αποτελέσματα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This