Πακιστάν | Το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν τερματίζει την κατάπαυση του πυρός
Defence Redefined
Published on 30/11/2022 at 15:45

Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανακοίνωσαν προχθές Δευτέρα το τέλος της κατάπαυσης του πυρός που είχαν κηρύξει τον Ιούνιο, αλλά δεν τηρείτο παρά μόνο εν μέρει από την πλευρά τους, διατάσσοντας τους μαχητές τους να ξαναρχίσουν επιθέσεις απ’ άκρου σ’ άκρο του Πακιστάν.

Το Τεχρίκ-ι-Ταλιμπάν Πακιστάν (Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν – ΚΤΠ), οργάνωση διακριτή από τους Αφγανούς Ταλιμπάν μεν, αλλά με την ίδια ιδεολογία, έχει σκοτώσει από τη γέννησή του το 2007 δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, άμαχους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκτιμάται ότι τα θύματα της δράσης του είναι σχεδόν 80.000.

Αν και εξασθένησε από το 2014, έπειτα από εντατικές επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού, ανέκαμψε μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, εν μέσω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, ειδικά αυτών των ΗΠΑ, έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Το ΚΤΠ δικαιολόγησε το τέλος της κατάπαυσης του πυρός, που είχε παρατείνει επ’ αόριστον τον Ιούλιο για να διευκολύνει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με αντιπροσώπους του πακιστανικού κράτους, επικαλούμενο την αθέτησή της από το Ισλαμαμπάντ.

Ανακοίνωση της ηγεσίας των πακιστανών Ταλιμπάν αναφέρει ότι επιδείξαν μεγάλη υπομονή προκειμένου να μην σαμποταριστεί η ειρηνευτική διαδικασία, όμως ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν σταμάτησαν τις επιθέσεις τους, έτσι τώρα θα αρχίσουν επιθέσεις αντιποίνων σε όλη τη χώρα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες άρχισαν τον Μάιο στην αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, με μεσολάβηση των Αφγανών Ταλιμπάν, όμως δεν σημειώθηκε ουσιώδης πρόοδος έκτοτε.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν κατηγορούν το Πακιστάν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του

Η κατάπαυση του πυρός εξάλλου ουδέποτε τηρήθηκε πραγματικά, ούτε από το ΚΤΠ, το οποίο πολλαπλασίασε τις στοχευμένες επιθέσεις, πλέον όχι εναντίον αμάχων όπως στο παρελθόν αλλά κυρίως εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, ούτε από τον πακιστανικό στρατό, που ουδέποτε έπαψε να καταδιώκει τους φονταμενταλιστές μαχητές. 

Το κίνημα δημιουργήθηκε από πακιστανούς τζιχαντιστές, συμμάχους της Αλ Κάιντα, που πολέμησαν στο πλευρό των Αφγανών Ταλιμπάν τα χρόνια του 1990, προτού εξεγερθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Ισλαμαμπάντ στις ΗΠΑ όταν άρχιζε η εισβολή διεθνούς συμμαχίας υπό την Ουάσιγκτον στη χώρα αυτή το 2001.

Βρισκόταν στην κορύφωση της ισχύος του από το 2007 ως το 2009, όταν έλεγχε την κοιλάδα Σαβάτ, που δεν απέχει ούτε 140 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ, επιβάλλοντας τη δική του, άκρως φονταμενταλιστή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Η οργάνωση είναι διαβόητη ειδικά για την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία του Πακιστάν: περίπου 150 άνθρωποι, κυρίως μαθητές, σφαγιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 σε έφοδο εναντίον στρατιωτικής σχολής στην Πεσαβάρ.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Οι Ταλιμπάν ζήτησαν τη βοήθεια της ΕΕ για τη λειτουργία των αεροδρομίων

Εξασθενημένη από τα συχνά πλήγματα αμερικανικών UAVs, τις εσωτερικές διαιρέσεις της και την εμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, εντέλει εκδιώχθηκε από τα ημιαυτόνομα εδάφη των φυλών του βορειοδυτικού Πακιστάν προς το Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης του στρατού το 2014.

Άρχισε να ανασυντάσσεται το καλοκαίρι του 2020, με τη συσπείρωση φραξιών διαφωνούντων. Αλλά η τύχη της φάνηκε ν’ αλλάζει πραγματικά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Οι επιθέσεις του ΚΤΠ αυξήθηκαν κατά 50% από τον Αύγουστο του 2021 κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 433 ανθρώπους, σύμφωνα με το πακιστανικό ινστιτούτο PIPS. Παράλληλα, η οργάνωση μοιάζει να έχει συστηματοποιήσει τις εκβιάσεις επιχειρηματιών και πολιτικών για να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η μεθόριος του Πακιστάν και του Αφγανιστάν είναι πηγή αυξανόμενης έντασης εδώ κι έναν χρόνο. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί τους Αφγανούς Ταλιμπάν πως επιτρέπουν στο ΚΤΠ να σχεδιάζει και να οργανώνει εκεί επιθέσεις στην πακιστανική επικράτεια. Το καθεστώς στην Καμπούλ το αρνείται.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν | Στην Καμπούλ οι Ταλιμπάν – Συνεδριάζει ο ΟΗΕ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023 | Συμπεράσματα και παρατηρήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φωτογραφίες

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου άμυνας και ασφάλειας BATTLEFIELD ReDEFiNED 2023, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και ειδικό πάνελ σχετικά με εξειδικευμένες πτυχές και συμπεράσματα του πολέμου στην Ουκρανία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This