Η Ουκρανία έχει παρουσιάσει ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που αναδιαμορφώνει τις συνθήκες του αεροπορικού πολέμου στα μέτωπα της.

Τα πυρηνικά όπλα παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες γεωπολιτικής ισχύος και στρατιωτικής αποτροπής.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση γύρω από τα πυρηνικά όπλα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε τη Ρωσία ως απειλή για τη Γαλλία και την Ευρώπη, προτείνοντας την επέκταση της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής για την προστασία των ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτή η πρόταση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να χαρακτηρίζει την ομιλία του Μακρόν ως εξαιρετικά συγκρουσιακή και να τον κατηγορεί ότι επιδιώκει την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία.
Για πρώτη φορά μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, τα πυρηνικά οπλοστάσια, βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στην ατζέντα της διπλωματικής και φραστικής αντιπαράθεσης της Ρωσίας και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για τον περιορισμό και τον αφοπλισμό, εννέα χώρες κατέχουν σήμερα περίπου 12.100 πυρηνικές κεφαλές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία να ελέγχουν τη συντριπτική πλειονότητα αυτών. Από τις 12.100, οι 9.600 είναι έτοιμες προς χρήση, ενώ οι υπόλοιπες θεωρούνται αποσυρμένες.
Οι χώρες με πυρηνικά όπλα και ο αριθμός των κεφαλών τους
Σύμφωνα με το CNN, τα αποθέματα των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως κατανέμονται ως εξής:
- Ρωσία: Διαθέτει 5.580 πυρηνικές κεφαλές, εκ των οποίων οι 1.674 βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
- Ηνωμένες Πολιτείες: Διαθέτουν 5.748 πυρηνικές κεφαλές, με 1.770 έτοιμες για χρήση.
- Κίνα: Έχει 500 πυρηνικές κεφαλές, αριθμός που αυξάνεται σταθερά.
- Γαλλία: Διαθέτει 290 πυρηνικές κεφαλές.
- Ηνωμένο Βασίλειο: Έχει 225 πυρηνικές κεφαλές και σχεδιάζει να αυξήσει το οπλοστάσιό του.
- Πακιστάν: Διαθέτει 170 πυρηνικές κεφαλές.
- Ινδία: Έχει 172 πυρηνικές κεφαλές.
- Ισραήλ: Εκτιμάται ότι κατέχει 90 πυρηνικές κεφαλές.
- Βόρεια Κορέα: Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, θεωρείται ότι διαθέτει περίπου 50 πυρηνικές κεφαλές.
Αν και το συνολικό πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως είναι μικρότερο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι εντάσεις μεταξύ των πυρηνικών κρατών συνεχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης: Φινλανδία | Ο πρώτος «τάφος» για πυρηνικά απόβλητα στον κόσμο
Εκτός από τις χώρες που έχουν δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο, πέντε κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ φιλοξενούν επισήμως αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους στο πλαίσιο της πολιτικής της συμμαχίας:
- Βέλγιο
- Γερμανία
- Ιταλία
- Ολλανδία
- Τουρκία
Τα όπλα αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση πολέμου από τα κράτη που τα φιλοξενούν.
Αν και υπάρχουν περισσότερες από 12.000 πυρηνικές κεφαλές, μόνο ένα μέρος αυτών είναι σε άμεση ετοιμότητα. Περίπου 2.000 από τις πυρηνικές κεφαλές των ΗΠΑ, Ρωσίας, Βρετανίας και Γαλλίας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, δηλαδή μπορούν να εκτοξευθούν μέσα σε λίγα λεπτά.
Παρά τις διεθνείς συμφωνίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, ορισμένες χώρες συνεχίζουν να αυξάνουν ή να εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους. Η Κίνα, η Ινδία, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν και το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύουν στην ανάπτυξη νέων πυρηνικών κεφαλών και συστημάτων εκτόξευσης.
Από την άλλη, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τα περισσότερα πυρηνικά όπλα, ενώ συνεχίζουν να επενδύουν σε εκσυγχρονισμένα πυρηνικά υποβρύχια, βαλλιστικούς πυραύλους και νέα συστήματα στρατηγικού βομβαρδισμού.
Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για έλεγχο των εξοπλισμών, οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων παραμένουν τεταμένες.
Πηγή: CNN Greece
Διαβάστε επίσης: SIPRI | Τα πυρηνικά οπλοστάσια μεγεθύνονται ξανά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συζήτηση για 4η φρεγάτα FDI και την πώληση Meteor στην Τουρκία μεταξύ των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας
Έχουμε ήδη μια στενή συνεργασία. Αυτή αντικατοπτρίζεται από την απόκτηση των τριών Belharra και τη συζήτηση για την απόκτηση της τέταρτης…
Ελλάδα | Προμήθεια πυραύλων EXOCET από την Γαλλία
Η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση με την Γαλλία για την προμήθεια 16 κατευθυνόμενων βλημάτων EXOCET. Η σύμβαση υπεγράφη…
Γερμανία | Εμπόδια στην πώληση Eurofighter στην Τουρκία αναφέρουν δημοσιεύματα
Η υπηρεσιακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζει την παράδοση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, λόγω της κατάστασης που…
Επιστρέφουν τα Podcasts της DEFENCE ReDEFiNED – Πρώτος καλεσμένος ο Δημόκριτος Ζερβάκης
Πρώτος καλεσμένος για την 4η σεζόν Podcast θα είναι ο πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος ε.α, Δημόκριτος Ζερβάκης…
Πασχαλινές ευχές στα στελέχη και τους οπλίτες της Εθνικής Φρουράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Άμυνας
Ευχές ενόψει της Εορτής του Πάσχα, με τα στελέχη και τους οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Κύπρου…
Ελλάδα | Ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο και Παρουσίαση Θαλάσσιου Χωροταξικού Χάρτη
Με μια πρωτοβουλία που φέρει έντονο γεωπολιτικό και οικονομικό αποτύπωμα, η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος…
Η Αστυνομια των βρετανικών βάσεων σε επιχειρήσεις ελέγχου νεαρών για κροτίδες
Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και τοπικές αρχές, συνεργάζονται σε επιχειρήσεις ελέγχου υποστατικών και νεαρών…
Ρούμπιο | Οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία αν δεν υπάρχει πρόοδος
Οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να προσπαθούν να μεσολαβήσουν για μια ειρηνευτική συμφωνία Ρωσίας – Ουκρανίας εκτός κι αν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία…