Ουκρανικό | Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο επίκεντρο διήμερης διεθνούς διάσκεψης στο Λουγκάνο της Ελβετίας
Defence Redefined
Published on 04/07/2022 at 17:28

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να υπογραμμίσει σήμερα το τεράστιο έργο που περιμένει τη χώρα του προκειμένου να ανοικοδομηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας, στη διάρκεια μιας διάσκεψης δύο ημερών που θα πραγματοποιηθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

“Το έργο είναι πραγματικά κολοσσιαίο”, παραδέχθηκε χθες, Κυριακή, ο Ζελένσκι αναφερόμενος στη διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν διεθνείς θεσμοί, αλλά και ο ιδιωτικός τομέας. Οι Ελβετοί οικοδεσπότες ήλπιζαν να παραστεί και ο Ουκρανός πρόεδρος στη σύνοδο, όμως τελικά θα συμμετάσχει -όπως πλέον το συνηθίζει-μέσω βιντεοσύνδεσης.

Το έργο προμηνύεται δύσκολο. Το τέλος του πολέμου, που ξέσπασε στις 24 Φεβρουαρίου με την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, παραμένει αβέβαιο, παρά τη μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια που έχουν παράσχει στο Κίεβο οι σύμμαχοί του και τη λιγότερο γρήγορη από το αναμενόμενο προέλαση των Ρώσων.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίγκαλ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ και μια αντιπροσωπεία 100 ατόμων έφτασαν ήδη από χθες Κυριακή στο Λουγκάνο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα – η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ γι’ αυτό το εξάμηνο- καθώς και ο ομόλογός του της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι θα βρίσκονται στο Λουγκάνο για να καταρτίσουν ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η διάσκεψη είχε σχεδιαστεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου και αρχικά είχε στόχο να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν στην Ουκρανία, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της ενδημικής διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Νέες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι – Κίνδυνος περικύκλωσης από τους Ρώσους στη Ζολότε

Οδικός χάρτης

Στο Λουγκάνο δεν θα πραγματοποιηθεί μια διάσκεψη δωρητών, όπου κάθε ένας από τους συμμετέχοντες ανακοινώνει την παροχή πόρων για την Ουκρανία, αλλά έχει στόχο κυρίως να ορίσει τις αρχές και τις προτεραιότητες μιας διαδικασίας ανοικοδόμησης.

Για τον Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, είναι κρίσιμο να δοθεί “μια θετική προοπτική στους πολίτες”, όπως εξήγησε στο ελβετικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου εκτίμησε το κόστος των ζημιών, που έχουν προκληθεί μέχρι στιγμής σε κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας, σε σχεδόν 104 δισεκ. δολάρια. Η οικονομία της χώρας υπολογίζεται ότι έχει ήδη χάσει 600 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναμένεται να προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την Ουκρανία, το οποίο πρόκειται να φτάσει τα 100 δισεκ. ευρώ, όπως δήλωσαν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η Βρετανία, μία από τις χώρες που βοηθά πολύ ενεργά την Ουκρανία, θα στηρίξει κυρίως την ανοικοδόμηση της πόλης και της περιοχής του Κιέβου, έπειτα από αίτημα του Ζελένσκι, επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, το Φόρεϊν Όφις. Το Λονδίνο σκοπεύει επίσης να συνεργαστεί με το Κίεβο και τους συμμάχους του για να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας το 2023 και να δημιουργήσει ένα γραφείο στη βρετανική πρωτεύουσα, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό του έργου της ανοικοδόμησης.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από το Νησί των Φιδιών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

ΚΣΕΕΚ και Ινστιτούτο Κύπρου | Ημερίδα Δικτύωσης στον τομέα της Καινοτομίας – Συμμετοχή εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας

Δημιουργία συνεργειών για τη μεταφορά γνώσης και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα…

Pin It on Pinterest

Share This