Ουκρανική Κρίση | Οι υπ. Εσωτερικών της ΕΕ συζητούν την παροχή προσωρινής προστασίας στους Ουκρανούς πρόσφυγες
Defence Redefined
Published on 03/03/2022 at 13:50

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα για να εξετάσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφερθεί μαζικά προσωρινή προστασία στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιούανσον, ανήγγειλε πρώτη την πρόταση αυτή στο κατεπείγον συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης την Κυριακή, τρεις ημέρες μετά τη διαταγή του Βλαντίμιρ Πούτιν στους στρατηγούς του να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Η πρόταση προβλέπει να επιτραπεί στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να υποβάλουν αιτήσεις για να τους χορηγείται προσωρινή προστασία σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ. Η προστασία αυτή θα ισχύσει αρχικά για έναν χρόνο, αλλά μπορεί να παραταθεί κατά άλλα δύο χρόνια, αν υπάρξει απόφαση από τα κράτη μέλη για αυτό.

Η οδηγία θα επιτρέψει επίσης να χαλαρώσουν οι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ώστε να είναι ταχύτερη και ευκολότερη η απομάκρυνσή τους. Το τεχνικό έργο μπορεί να προχωρήσει «πολύ γρήγορα» για την εφαρμογή της πρότασης της Κομισιόν εάν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών, σημείωσε ευρωπαίος διπλωμάτης. Η Οδηγία περί Προσωρινής Προστασίας καταρτίστηκε μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας, τα χρόνια του 1990. Αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Αστυνομία Κύπρου | Καινοτόμo UAS EDOMON από την ALTUS LSA – Φωτογραφίες και VIDEO

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοπίσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους μέσα σε μία εβδομάδα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι. Ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων από την Ουκρανία είναι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι “Πολλά σημαντικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη σήμερα. Καλωσορίζουμε την πρόταση του Προέδρου Μακρόν για τη δημιουργία ενός ισχυρού Συμβουλίου Σένγκεν για να παράσχει ηγεσία στην κοινή ζώνη. Την ίδια στιγμή, όλοι αναμένουμε να σημειωθεί πρόοδος στο πολύ αναγκαίο Πακέτο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά δεν είναι αυτά τα σημαντικά ζητήματα σήμερα. 

“Το πλέον κρίσιμο είναι να παράσχουμε απτή υποστήριξη στους Ουκρανούς εκτοπισμένους, που αναγκάστηκαν να αφήσουν τη χώρα εξαιτίας της εισβολής από τη Ρωσία. Από μία συγκεκριμένη πρόταση της Επιτροπής, πρέπει να πάρουμε σήμερα ειδικές αποφάσεις για την ενεργοποίηση των νομικών εργαλείων για να παράσχουμε ασφαλές καταφύγιο στους Ουκρανούς“, συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: FRONTEX | “Επιζήμιες οι μεταναστευτικές ροές για την Κύπρο αν συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς”

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

ΕΛΑΣ | Το σχέδιο για τις κάμερες

Οι αστυνομικοί εφοδιάζονται με κάμερες, τις οποίες θα έχουν πάντα πάνω τους και σε λειτουργία, στα πρότυπα της λειτουργίας της αστυνομίας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This