Ουκρανία | Παραίτηση του Υπουργού Άμυνας εν καιρώ πολέμου
Defence Redefined
Published on 04/09/2023 at 12:54

Ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, υπέβαλε την παραίτηση του και επίσημα ενώ η κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση του. Ο Ρέζνικοφ, δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησης που υπέβαλε στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της χώρας και ανέφερε πως ήταν τιμή να υπηρετήσει τον λαό και τον στρατό της Ουκρανίας τους τελευταίους 22 μήνες, τους πιο δύσκολους στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ζητούσε εντός της εβδομάδας από το κοινοβούλιο της χώρας να αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ και να τον αντικαταστήσει με τον Ρουστέμ Ουμέροφ, τον επικεφαλής του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων της χώρας.

Η ανακοίνωση αυτή, που έγινε σε νυχτερινό, βιντεοσκοπημένο διάγγελμα του Ουκρανού προέδρου προς το έθνος, προανέγγειλε τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αναδιοργάνωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας εν καιρώ πολέμου.

Ο Ρέζνικοφ ανέλαβε υπουργός Άμυνας τον Νοέμβριο του 2021 και μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, τον Φεβρουάριο του 2022, βοήθησε να εξασφαλιστεί στρατιωτική βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων από δυτικές χώρες. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε από τις καταγγελίες περί διαφθοράς στο υπουργείο, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήριζε συκοφαντία. Ο Ζελένσκι ανέφερε πως πιστεύει ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία γενικότερα.

Ο 41χρονος πρώην βουλευτής Ρουστέμ Ουμέροφ είναι Τάταρος από την Κριμαία και τέθηκε επικεφαλής του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας τον Σεπτέμβριο του 2022. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις εν καιρώ πολέμου, για παράδειγμα για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Συνελήφθησαν “εκτελεστές” που σχεδίαζαν τη δολοφονία του ΥΠΑΜ και του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

Pin It on Pinterest

Share This