Ουκρανία | Η πρώτη εμφάνιση των M1A1 Abrams σε οχυρωμένη θέση – Φωτογραφία
Andreas Pogiatzi
Published on 08/11/2023 at 12:17

Μια εικόνα εμφανίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πιθανό να παρουσιάζει το πρώτο άρμα μάχης M1A1 Abrams, στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. 

Η συγκεκριμένη εικόνα, την οποία σύμφωνα με τις αναφορές, δημοσίευσε ουκρανός στρατιώτης, έρχεται εν μέσω πληροφοριών από Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι και τα 31 άρματα μάχης Abrams που δωρήθηκαν στην Ουκρανία, έφτασαν επιτυχώς στον προορισμό τους.

Η εικόνα παρουσιάζει την πρόσθια όψη του οχήματος καθώς και την γρίλια προστασίας του πύργου που συνήθως χρησιμοποιείται για την αποθήκευση εξοπλισμού και προμηθειών. 

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία | Οι ΗΠΑ στέλνουν 31 M1 Abrams και η Γερμανία 14 Leopard 2 – Αντιδράσεις από τη Μόσχα

Όπως φαίνεται από τη φωτογραφία, ο πύργος με το πυροβόλο των 120 χιλ. είναι προσανατολισμένος στην αντίθετη κατεύθυνση με το κύτος του οχήματος, το οποίο φαίνεται να βρίσκεται σε σκαμμένη θέση, που περιβάλλεται από τοίχους από λάσπη.

Αυτό ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο M1A1 Abrams, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις πρώτες γραμμές και εξού η προσπάθεια απόκρυψης του. Στη φωτογραφία επίσης ο Ουκρανός στρατιώτης, παρουσιάζει ένα σύμβολο που συνδέεται με ουκρανικό τεθωρακισμένο σχηματισμό. Μέχρι στιγμής, αυτή είναι η μοναδική εικόνα που επιβεβαιώνει την παρουσία αρμάτων μάχης M1A1 Abrams στην Ουκρανία. 

Από τη φωτογραφία, φαίνεται επίσης ότι το όχημα διαθέτει το καμουφλάζ Woodland Green που χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό σε πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ο συνταγματάρχης Martin O’Donnell, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη και Αφρική, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στη Voice of America στις 16 Οκτωβρίου 2023, ότι και τα 31 M1A1 Abrams, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, έχουν παραδοθεί στο Ουκρανία, μαζί με πυρομαχικά και ανταλλακτικά τους.

Τα 31 M1A1 Abrams, αναμένεται να ενσωματωθούν σε τεθωρακισμενους σχηματισμούς, μαζί με άλλα άρματα μάχης δυτικής κατασκευής που έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των σουηδικών Stridsvagn 122, των γερμανικών Leopard 2A4 και 2A6 και του Βρετανικού Challenger 2.

Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση για την ενεργό εμπλοκή τους σε επιθετικές ή αμυντικές επιχειρήσεις, ενδεχομένως να καθυστερήσει καθώς οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιολογούν την υποδομή υποστήριξής τους και αναπτύσσουν αποτελεσματικές στρατηγικές ανάπτυξης κατά των ρωσικών δυνάμεων. 

Διαβάστε επίσης: M1 Abrams | Έφτασαν στη Γερμανία τα Αμερικανικά άρματα για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί αρματιστές

Για τον Ουκρανικό Στρατό πλέον, είναι καθοριστικής σημασίας τα δυτικά άρματα μάχης να μπορούν να διεξάγουν συντονισμένες επιχειρήσεις με το ουκρανικό πεζικό, για την επιτυχή έκβαση των συγκρούσεων.  

Ερωτηματικό επίσης, είναι το αν αυτά τα οχήματα, θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις αντεπίθεσης, πριν από την έλευση του χειμώνα, ωστόσο επί του παρόντος, οι ουκρανικές δυνάμεις έρχονται αντιμέτωπες με καλά οχυρωμένες ρωσικές θέσεις κατά μήκος μιας σημαντικής πρώτης γραμμής.

Η εισαγωγή των αρμάτων μάχης Abrams, στον ουκρανικό στρατό, αναμένεται να ενισχύσει τη δύναμη πυρός του και να βοηθήσει στις επιχειρήσεις κατά οχυρωμένων θέσεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες λόγω της διαδικασίας ανασκευής των οχημάτων, η οποία περιελάμβανε την αφαίρεση ευαίσθητων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της θωράκισης απεμπλουτισμένου ουρανίου, από τα παλαιότερα οχήματα. Πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά καταστρέψει άρματα μάχης που προμηθεύονταν από τη Δύση όπως το Challenger 2 και το Leopard 2A4.

Διαβάστε επίσης: Αμερικανικός Στρατός | Τα άρματα μάχης M1A2 Abrams λαμβάνουν σημαντική αύξηση στην ισχύ του συστήματος

 

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This