ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Ουκρανία | Απειλή ρωσικής εισβολής – Φυγαδεύονται οι οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών
Defence Redefined
Published on 24/01/2022 at 14:30

Η Ουάσινγκτον διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, “εξαιτίας της μόνιμης απειλής ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης”, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το τοπικό προσωπικό μπορεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία εάν το επιθυμεί. Οι Αμερικανοί στην ουκρανική επικράτεια πρέπει να εξετάσουν τώρα την αναχώρησή τους με εμπορικές πτήσεις ή άλλα μεταφορικά μέσα, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση καλεί τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία “εξαιτίας της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία”, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απευθύνεται “ισχυρή σύσταση” στους αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μεταβούν στη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, επικαλούμενο για να δικαιολογήσει την οδηγία αυτή “την πιθανότητα παρενόχλησής τους”, ειδικά από τη ρωσική αστυνομία, και αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας.

Την Κυριακή, ρωσικά μαχητικά μετέβησαν στη Λευκορωσία για κοινή στρατιωτική άσκηση στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά και στρατιωτική βοήθεια. Αλλά και στο διπλωματικό πεδίο, οι τόνοι μεταξύ Μόσχας και Δύσης παραμένουν υψηλοί.

Το Κίεβο διαμήνυσε ότι προτίθεται να εξαρθρώσει φιλορωσικές οργανώσεις, στον απόηχο της κατηγορίας που διατύπωσε το Λονδίνο, ότι η Μόσχα επιχειρεί να τοποθετήσει φιλορώσους στο τιμόνι της ουκρανικής κυβέρνησης.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η βρετανική κυβέρνηση κατονόμασε συγκεκριμένα άτομα ως πιθανώς εμπλεκόμενα στο εγχείρημα, και ανακοίνωσε ότι ο πρώην βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου Γεβγένι Μουράγιεφ είναι ο βασικός υποψήφιος του Κρεμλίνου για να αναλάβει τη διακυβέρνηση στο Κίεβο. Ο Μουράγιεφ είναι επικεφαλής του φιλορωσικού κόμματος Νάσι, που δεν κατέχει έδρες στην ουκρανική Βουλή.

Η Μόσχα απορρίπτει ως ψευδή τα όσα δημοσιοποίησε η Βρετανία.Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Λονδίνο να σταματήσει να διασπείρει ανοησίες και να βάλει τέλος στις ηλίθιες προκλήσεις, που είναι πολύ επικίνδυνες στην παρούσα συγκυρία.

Η Δύση έχει απορρίψει τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας από το ΝΑΤΟ, δηλαδή, να μην γίνει ποτέ μέλος της συμμαχίας η Ουκρανία, να μην αναπτυχθούν συμμαχικά όπλα κοντά στα ρωσικά σύνορα, και να αποτραβήξει τις δυνάμεις του από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Πηγή: euronews.com

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Λαβρόφ – Μπλίνκεν | Η Μόσχα περιμένει τις γραπτές απαντήσεις της Ουάσιγκτον στις ρωσικές προτάσεις

 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This