Ουγγαρία – Σερβία | Συμφωνία για νέο αγωγό που θα μεταφέρει Ρωσικό πετρέλαιο
Defence Redefined
Published on 11/10/2022 at 13:05

Ουγγαρία και Σερβία συμφώνησαν να κατασκευάσουν έναν αγωγό που θα προμηθεύει τη Σερβία με αργό πετρέλαιο τύπου Urals μέσω του αγωγού πετρελαίου Druzhba (Φιλία), καθώς οι αποστολές φορτίων προς το Βελιγράδι μέσω Κροατίας εμπίπτουν στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων περιορισμών κατά της Ρωσίας σε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου για τις παραδόσεις ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω θαλάσσης σε τρίτες χώρες. Η Σερβία προμηθεύεται το πετρέλαιό της μέσω του πετρελαιαγωγού JANAF από την Κροατία.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς έγραψε σε tweet ότι ο νέος αγωγός πετρελαίου θα είναι σε θέση να προμηθεύει τη Σερβία με φθηνότερο αργό πετρέλαιο Urals, μέσω της σύνδεσής του με τον αγωγό πετρελαίου Druzhba.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο εφοδιασμός της Σερβίας με πετρέλαιο γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσω του αγωγού που διέρχεται μέσω της Κροατίας, αλλά αυτό είναι απίθανο να είναι εφικτό μελλοντικά λόγω των κυρώσεων που έχουν υιοθετηθεί.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υπήρξε ο πιο ηχηρός επικριτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην ΕΕ, λέγοντας ότι τα μέτρα οδήγησαν σε αύξηση των τιμών της ενέργειας. Η Βουδαπέστη υποστήριξε το πακέτο κυρώσεων της περασμένης εβδομάδας.

Η νότια διακλάδωση του αγωγού πετρελαίου Druzhba φθάνει μέσω Ουκρανίας στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας και είναι πρωταρχική πηγή εφοδιασμού για τα διυλιστήρια των τριών αυτών χωρών επί χρόνια.

Η μοναδική πετρελαϊκή εταιρεία της Σερβίας είναι η NIS, στην οποία η ρωσική Gazprom Neft (SIBN.MM) και η Gazprom (GAZP.MM) κατέχουν από κοινού την πλειοψηφία των μετοχών.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Ουγγαρία είχε επίσης δηλώσει ότι θα βοηθήσει τη Σερβία, εάν έχει ανάγκη, με προμήθειες φυσικού αερίου. Η Ουγγαρία έχει αποθέματα φυσικού αερίου για να καλύψει τις ανάγκες της για πέντε με έξι μήνες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Διαβάστε επίσης: MidCat | Υπέρ της κατασκευής του αγωγού οι Σολτς και Σάντσεθ

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Επίσκεψη ΥΠΑΜ στη Σερβία | Αμοιβαίο ενδιαφέρον για εξοπλισμούς – Στήριξη σε ζητήματα εδαφικής ακεραιότητας

Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν μεταξύ των δύο ΥΠΑΜ, ήταν το ενδιαφέρον την Κύπρου για οπλικά συστήματα της Σερβικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το ενδιαφέρον της Σερβίας για συστήματα που κατέχει η Κύπρος…

Pin It on Pinterest

Share This