ΑΜΥΝΑ

ΑΜΥΝΑ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ορόσημο παράδοσης 1000 πυραύλων MMP στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις και η σχέση με την Κύπρο

Χρίστος Λοΐζου

Published on 30/11/2021 at 20:43
Η MBDA ολοκλήρωσε την παράδοση μιας παρτίδας MMP (Missile Moyenne Portée / πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς) στις 16 Νοεμβρίου 2021 στις Γαλλικές Δυνάμεις, η οποία περιελάμβανε το 1000ο πύραυλο MMP. 

Σύμφωνα με το Loi de Programmation Militaire, η παράδοση 1.950 πυραύλων έχει προγραμματιστεί μέχρι το 2025.

 

Ο MMP είναι αντιαρματικός πύραυλος 5ης γενιάς ο οποίος έχει δοκιμαστεί και στο πεδίο της μάχης (combat proven), στις επιχειρήσεις του Γαλλικού Στρατού. Είναι σε χρήση από την Γαλλία από το 2017 και έχει επίσης παραγγελθεί από το Βέλγιο και τη Σουηδία. 

Το σύστημα το οποίο θεωρείται ο αντικαταστάτης των αντιαρματικών πυραύλων MILAN και JAVELIN του γαλλικού στρατού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πεζά τμήματα, εκτοξευόμενος από οχήματα, αλλά και να τοποθετηθεί σε μικρά περιπολικά σκάφη.

Μεταξύ άλλων διαθέτει ικανότητες “fire and forget” και “man in the loop” ώστε ο σκοπευτής να μπορεί να αλλάζει θέση αμέσως μετά την βολή και παράλληλα να υπάρχει μείωση των παράπλευρων απωλειών. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά πυραύλου ΜΜP: 

  • Βάρος: 15 κιλά
  • Μήκος: 1,3 μέτρα 
  • Διαμέτρημα: 140 χιλ. 
  • Βεληνεκές: 4000+ μέτρα

Το σύστημα δύναται να λειτουργήσει και εντός δικτύου (network) λαμβάνοντας κατάδειξη στόχου από λοιπές πηγές όπως για παράδειγμα UAVs για προσβολή στόχου πέραν του οπτικού ορίζοντα (BLOS).

Διαβάστε επίσης: MBDA | Δικτυοκεντρική φιλοσοφία σε Exocet, Mistral, MMP και στο βάθος η συνεργασία με κυπριακές εταιρείες

Η σχέση του MMP με το πρόγραμμα LynkEUs

Πέραν των προαναφερθέντων το σύστημα MMP αποτελεί και την βάση της πρότασης της MBDA η οποία επιλέχθηκε στο πρόγραμμα LynkEUs του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), που αφορά την ικανότητα βολής BLOS (πέραν του οπτικού ορίζοντα).

Από σύνολο 11 εταιρειών-οργανισμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, οι 3 είναι κυπριακές. Αυτές είναι η SignalGeneriX, η Additess και το The Cyprus Institute. Οι υπόψη εταιρείες εξασφάλισαν την συμμετοχή τους με ανταγωνιστικά κριτήρια πληρώντας τις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η MBDA. 

Τέλος ο πύραυλος MMP αποτελεί σύστημα που ενδιαφέρει και την Εθνική Φρουρά κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν (σύνδεσμος πιο κάτω). Το ενδιαφέρον για αγορά αντιαρματικών συστημάτων τελευταίας γενιάς, επιβεβαιώθηκε εξάλλου και σήμερα μέσω της ενημέρωσης του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη. 

Χαρακτηριστικά ο Υπουργός ανέφερε:

” …Επίσης το Υπουργείο διερευνά διάφορες επιλογές για προμήθεια σύγχρονου συστήματος αεράμυνας, την προμήθεια αντιαρματικού συστήματος καθώς και αγορά ελικοπτέρων…”

Διαβάστε επίσης: Αποκλειστικό | Έντονο ενδιαφέρον από την Εθνική Φρουρά για αντιαρματικά όπλα τελευταίας γενιάς

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΕ NEWSLETTER

ΣΧΟΛΙΑ
[gs-fb-comments]
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This