ΟΗΕ | Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αρμενίας στη Νέα Υόρκη
Defence Redefined
Published on 20/09/2022 at 10:45

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αρμενίας πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Κύπριο και τον Αρμένιο ομόλογο του την έξαρση τουρκικής ρητορικής, τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και τον πρόσφατο βομβαρδισμό αρμενικού εδάφους από το Αζερμπαϊτζάν και τις σχέσεις ΕΕ – Αρμενίας.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως είχαν την ευκαιρία να έχουν μια τριμερή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας. Αυτός τους ανέλυσε τι συμβαίνει στον Νότιο Καύκασο, και είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουμε από κοινού τη σταθερή θέση τους υπέρ της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας. 

Οποιοσδήποτε αναθεωρητισμός, από οπουδήποτε και αν προέρχεται, από οποιαδήποτε χώρα και αν ξεκινάει -και, μάλιστα, με την προσπάθεια η ενεργειακή κατάσταση να λειτουργήσει ως όπλο εις βάρος ορισμένων κρατών και να επιχειρηθούν αλλαγές επί του εδάφους- θα τους βρίσκει αντίθετους. 

Η Ελλάδα και η Κύπρος συμπορεύονται πάντα με έναν άξονα και ένα κοινό ευαγγέλιο: την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, στα δικαιώματα ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, και, βέβαια, και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Στη συνέχεια ακολούθησε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, προκειμένου να συνεχιστεί ο διαρκής συντονισμός και η στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου για όλα τα τρέχοντα ζητήματα, ενόψει των επαφών που θα έχουν οι δύο υπουργοί στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. 

Διαβάστε επίσης: Απόφαση Σταθμός – Άρση εμπάργκο όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία από τις ΗΠΑ

Σε αυτή τη συνάντηση ο Νίκος Δένδιας μετέφερε  την ικανοποίηση της Ελλάδας για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

“Νομίζω ότι αξίζουν ευχαριστίες και στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, αλλά και στους Γερουσιαστές Menendez και Rubio. Θα ήθελα όμως να πω ότι στην ουσία αυτό αποτελεί επιβράβευση της συνεπούς στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Της νέας αντίληψης, η οποία υπάρχει, συνολικής συμπόρευσης απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα”, είπε ο κ. Δένδιας. Οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους όπως είπαν για τις απειλές του Ερντογάν “ότι θα έρθει νύχτα”.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος με την άρση του εμπάργκο των όπλων στην Κύπρο ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον Αρμενικό λαό που όπως είπε δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιήσει συνολικά 40 συναντήσεις με απώτερο στόχο να εμβαθύνουν σχέσεις που ήδη έχουν, αλλά επίσης να εξηγήσουν σε όλους τους συνομιλητές τους τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και να προωθήσουν το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Αρμενία | Ανακοίνωσε συμφωνία εκεχειρίας με το Αζερμπαϊτζάν

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Pin It on Pinterest

Share This