Ν. Δένδιας | Κοινή προσήλωση με το Βιετνάμ στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας
Defence Redefined
Published on 02/08/2022 at 12:27

Δεκτός από τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Νγκουγιέν Σουάν Φουκ και τον πρωθυπουργό της χώρας Φαμ Μιν Τσιν έγινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ανόι. 

Νωρίτερα, είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Μπουί Θαν Σον. Η εν λόγω επίσκεψη έπεται της επίσκεψης της αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα, Βο Θι Σουάν, τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Ελλάδας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.

Οι συνομιλίες εστιάστηκαν καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ιδιαίτερη αναφορά, όπως επισημαίνουν, έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας (την UNCLOS), η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Σημειώνουν επίσης, ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της “Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS”. 

Σημειώνουν ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκιο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Διαβάστε επίσης: Ν. Δένδιας | Έθεσε θέμα εξαγωγών υποβρυχίων στην Τουρκία και γερμανικών αποζημιώσεων στην Μπέρμποκ

Μάλιστα, κατά τις επαφές στο Ανόι, τονίζεται πως ο κ. Δένδιας ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ακόμη , υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης και στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, ενώ ο Υπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.

Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, με τον κ. Δένδια , να εκφράζει ευχαριστίες για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας, την περίοδο 2025-2026.

Περαιτέρω, εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα “πατέρας” της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ Χο Τσι Μιν, επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Ο ίδιος ο κ. Δένδιας, σε ανάρτησή του στο Twitter προανήγγειλε τη δημιουργία προτομής του ιστορικού ηγέτη του Βιετνάμ στην Εδεσσα, ενώ συζητήθηκε η μεταφορά της τέφρας του Έλληνα Σαραντίδη που πολέμησε στον στρατό του Βιετνάμ.

Πηγή: Euronews

Διαβάστε επίσης: Επικοινωνία Μπάιντεν και Σι με την Ταϊβάν στην κορυφή της ατζέντας – “Μήνυμα” της Ταϊβάν στην Κίνα

NEWSLETTER SUBSCRIPTION

Pin It on Pinterest

Share This